- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lider VMRO-DPNE: Ništa nije gotovo, narod će pobediti

© AP Photo / Boris GrdanoskiDemonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Makedonsko Sobranje je u odsustvu poslanika najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE usvojilo vladine zaključke o nastavku pregovaračkog procesa Severne Makedonije sa EU, a lider ove stranke Hristijan Mickovski je poručio da još "ništa nije gotovo" i da će njegova stranka i građani pobediti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Na konferenciji za novinare po napuštanju parlamenta Mickovski je rekao da su se poslanici VMRO-DPMNE obavezali da neće glasati za ustavne amandmane i promenu Ustava.
"Da je za Makedoniju tako dobro, ne bi ih čuvala policija kao u Bejrutu. Oni misle da su završili izdaju, ali treba da znaju da ćemo zajedno sa narodom pobediti u ovoj borbi", rekao je Mickovski.
Podsetio je da se Sobranje o vladinom predlogu zaključaka izjašnjavalo formalno.
On je zahvalio učesnicima višednevnih protesta ispred zgrade parlamenta u Skoplju i istakao tu, kako je rekao, nisu bili samo pripadnici VMRO-DPMNE, već Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Vlasi, Bošnjaci, Romi i svi ostali.
"Ovo nije bila moja bitka, niti VMRO-DPMNE, zasluga je naroda, hiljada muškaraca, žena i dece koji su izašli na ulice i rekli šta misle o predlogu koji je vlada odlučila da izgura, ali i o svemu što se dešava u ovom periodu u Makedoniji", rekao je Mickovski.
Ponovio je da zaključci koje je usvojila vlada predstavlja sramotu za celu državu, a sam čin prihvatanja predstavlja izdaju nacionalnih i državnih interesa.
"Ovo je završetak drugog dela izdaje koja je počela od (bivšeg premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva još u julu-avgustu 2017", rekao je Mickovski i dodao:
"Sadašnja izdaja, koja sadrži plan za bugarizaciju i asimilaciju Makedonije i makedonskog naroda, biće nemirna savest sa kojom mora da živi svaki poslanik i svaki član vlade koji je podržao ovaj sramni dokument".
Poručio je da će sve ovo proći, ali da će za koju godinu ponovo morati da gledaju narod na ulicama.
Za aktuelnu vlast je rekao da se stavila na mračnu stranu istorije i izabra stranu izdaje umesto stranu naroda.
Govoreći o suštini danas usvojenog dokumenta, Mickovski je rekao da je vlada prihvatila pregovarački okvir bez objavljivanja Protokola, koji, prema pisanju bugarskih medija, eksplicitno sadrži zahteve za bugarizaciju.
"Sada bugarski asimilacioni zahtevi za promenu udžbenika, za odricanje od narodnih heroja, za promenu istorije postaju uslov za ulazak u Evropsku uniju, a dok se oni ne ispune nema početka pregovora, nema napretka na putu ka Uniji", rekao je Mickovski i dodao da je ovo "težak debakl i nokaut za diplomatiju" i neke koji su, kako je rekao, radili za strane interese iako su im usta puna Makedonije.
"Ovim se odriču i pljuju na viševekovnu borbu Ilindenčana, partizana. Oni gaze po grobovima naših heroja, na stradanje našeg naroda. Trajni i duboki ožiljak za partiju SDSM, koja kao naslednica komunista od danas postaje šegrt bugarske stvari. Sramota koju ćete nositi, ali teret za sve buduće generacije", naveo je lider VMRO-DPMNE, preneli su skopski mediji.
Poručio je da "ništa nije gotovo i da narod ne treba da očajava".
"Borba se nastavlja. I pobedićemo, dok smo zajedno, čvrsti kao stena, složni..", poručio je Mickovski.
Objasnio je da danas usvojena Informacija u parlamentu nema nikakvog smisla jer pregovarački okvir donosi vlada, prenosi Tanjug.
"Zato obaveze koje proizilaze iz pregovaračkog okvira, a to je promena Ustava sa ciljem bugarizacije neće proći u makedonskom Sobranju. Ponavljam, makedonsko Sobranje neće doneti promenu Ustava", rekao je Mickovski i dodao da je VMRO-DPMNE garancija za to.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala