- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ukrajina posle 30 godina svoj suverenitet predala Zapadu

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Ukrajina se, posle 30 godina od potpisivanja Deklaracije o suverenitetu, odrekla svoje nezavisnosti kako bi udovoljila Zapadu i NATO-u, napisao je na Telegramu zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Danas je datum koji moramo da pamtimo – 16. jula 1990. godine Vrhovni Savet Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike (SSR) je prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Ukrajine“, naveo je političar.
On je podsetio da je Ukrajina, pored obaveze da poštuje prava građana „svečano proglasila da će u budućnosti biti neutralna država koja ne učestvuje u vojnim blokovima“ i kao takvu nju je priznala i Rusija.
Kosačov je dodao da je Rusija naivno verovala da će Ukrajina brinuti o svojoj istoriji i građanima, kao što to čini Rusija.

Međutim, tri decenije nakon što je usvojena Deklaracija, Ukrajina je postepeno predala svoj suverenitet, prošlost, sadašnjost i budućnost u korist interesa koji nisu ukrajinski. On je dodao da Ukrajina danas nema svoj suverenitet, nije demokratska i slobodna zemlja.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je još 2008. godine svoje vojno-političke interese podredila NATO-u, a ekonomske interese Evropskoj uniji tokom 2014. godine.
Put Ukrajine u poslednje 32 godine od proglašenja suvereniteta je strašan u svojoj besmislenosti i destruktivnosti, smatra ruski političar i dodaje da je Rusija pokušavala da zadrži Ukrajinu, ali ju je Zapad svim silama gurnuo na taj nesrećni put, napisao je Kosačov.
Rezultat je žalostan, zaključio je on.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
RUSIJA
Ruski diplomata u UN: Nećemo Zapadu zaboraviti isporuke oružja koje ubija Ruse i Ukrajince
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala