Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Koje škole ostaju budućim srednjoškolcima za treći upisni krug

© Tanjug / RADE PRELICOsmaci stižu na polaganje završnog ispita
Osmaci stižu na polaganje završnog ispita - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Preko portala „Moja srednja škola“ elektronski upis srednjoškolaca traje do 20. jula. Objavljen je i konačan raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu.
Prva dva dana u srednju školu, preko portala „Moja srednja škola“ upisalo se oko 12.000 đaka. Mnogi se i dalje odlučuju za klasičan upis u školu.
Za neke škole poput Pete i Zemunske gimnazije, bio potreban veći prag znanja, a za neke manji bodova nego prethodne godine.
Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević naglašava da je ove godine prosečno postignuće nešto slabije nego u odnosu na prošlu godinu.
„Peta beogradska, a ista je situacija i sa Zemunskom gimnazijom, gde je skočio taj prag za upis, te dve škole su se rekonstruisale. Možda je i to uticalo. S druge strane, njihov rad se prepoznaje i vidi“, kaže Blagojević.
Liste želja popunilo je 59.600 đaka, četiri i po hiljade manje nego što je polagalo završni ispit. Ti ostali upisuju privatne škole, vojnu gimnaziju, škole u inostranstvu, a neki i ne nastavljaju školovanje. Slobodnih mesta ima u muzičkim školama, specijalizovanim odeljenjima za istoriju i za geografiju.
Miloš Blagojević ukazuje na činjenicu da postoji velika ponuda profila, odnosno smerova u gimnazijama za učenike sa posebnim sposobnostima.
„Volimo da damo i drugu šansu. Da se uradi dobra promocija, da se vide rezultati rada u tom odeljenju, da se čuje za takva odeljenja, i da nakon toga i presečemo, možda nešto i ne treba da se nađe u konkursu, a možda negde treba povećati broj“, dodaje Blagojević.
Za one koji se ne upišu u julu, ostaje treći upisni krug u avgustu.
Zbog suženog izbora, moraće pažljivo da istraže šta je ostalo od slobodnih mesta, piše RTS.
Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
REGION
Hrvatska u škole uvodi „Kritičko mišljenje“ – alternativu za veronauku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala