- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Hajnan erlajnz“ obnovio liniju Peking-Beograd, avion „Er Srbije“ za Kinu nosiće ime po Pupinu

© Tanjug / Zoran ŽestićAvion "Hajnan erlajnza" na aerodromu "Nikola Tesla"
Avion Hajnan erlajnza na aerodromu Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Kineska avio-kompanija „Hajnan erlajnz“ jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda, a sletanju prvog aviona na Aerodrom „Nikola Tesla“ prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom sleteo oko osam časova, doputovala je ambasador te zemlje u Srbiji Čen Bo sa ćerkom i jedan broj putnika.
Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.
Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije „Vansi Srbije“ Fransoa Berizo, direktor „Er Srbije“ Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.
„Hajnan erlajnz“ će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još postoje u Kini.
Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.
„Hajnan erlajnz“ je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.
„Er Srbija“ je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj, preneo je Tanjug.
Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine koriste avione kompanija „Katar ervejza“, holandskog KLM-a i iranskog „Mahan era“.

Avion „Er Srbije“ za Kinu nosiće ime po Mihajlu Pupinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu.
Vučić je najavio da će i „Er Srbija“ uspostaviti letove do Pekinga od septembra ili oktobra.
„Ovo su velike stvari, stigao je „Hajnanov“ avion A330 - 300, nešto manji će biti biti avion „Er Srbije“ od septembra ili oktobra A330-200, sa 258 sedišta. I kupićemo još jedan A330 i mogu da najavim još jednu liniju za Čikago. Spajaćemo Zapad i Istok i letećemo svuda i to u regionu samo iz Beograda“, rekao je Vučić.
Najavio je da će avion „Er Srbije“ za Kinu nositi ime po našem naučniku Mihajlu Pupinu.
Istakao je da su naše veze sa Kinom istinski iskrene i prijateljske i da se i dalje razvijaju.
Očekujemo da ćemo do kraja godine da potpišemo i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za još unapređenje saradnje, kazao je Vučić.

Kineska ambasadorka: Biće ojačana pozicija Srbije kao regionalnog saobraćajnog čvorišta

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, koja je danas doputovala prvim direktnim letom, na liniji Peking-Beograd, izjavila je da će tim činom biti ojačana saradnja dve zemlje i ojačana pozicije Srbije kao regionalnog saobraćajnog čvorišta.
„Velika mi je čast što mogu da se prvim direktnim letom iz Pekinga u Beograd vratim u Srbiju. Danas je još jedan veliki dan za saradnju Kine i Srbije. Otvaranje dikretne linije je rezultat brze realizacije značajnog konsenzusa između predsednika Si Đipinga i predsednika Vučića za neprekidno unapređenje saradnje naše dve zemlje“, izjavila je ambasadorka Kine, preneo je Tanjug.
Ona je zahvalila predsedniku Srbije i ostalim zvaničnicima na toplom dočeku i ocenila da takav doček na najvišem nivou pokazuje kako srpska strana i predsednik Vučić pridaju najviši značaj odnosima dve zemlje.
„Suočavajući se sa brojnim velikim izazovima u svetu, čelični prijateljski odnosi između naše dve zemlje održavaju vitalni trend razvoja, što je u interesu naše dve strane i naroda dve zemlje“, rekla je Čen Bo.
Ocenila je da otvaranje direktne avio linije neće samo u velikoj meri olakšati razmenu ljudi, već će otvoriti nove mogućnosti za saradnju Kine i Srbije u svim oblastima.
"Takođe, ova linija će igrati pozitivnu ulogu u saradnji Kine i drugih zemlja u ovom regionu i time će biti ojačana pozicija Srbije i Beograda kao regionalnog transportnog čvorišta“, naglasila je ambasadorka Čen Bo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala