Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Gaf ili poruka Srbiji: Da li se statusna neutralnost po pitanju Kosova zaboravlja slučajno

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnik posmatračke misije OEBS-a u Donbasu
Pripadnik posmatračke misije OEBS-a u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
OEBS ali i druge, pre svega evropske institucije izgleda da su skinuli rukavice i da su rešili da se bukvalno ponašaju kao da je tzv. Kosovo – suverena država, kršeći pri tom međunarodno pravo i statusnu neutralnost, koje bi trebalo da poštuju jer su i sami na to pristali.
Ovo je mišljenje profesora dr Stevice Deđanskog, direktora Centra za razvoj međunarodne saradnje, na ponašanje šefa poljske diplomatije Zbignjeva Raua koji je u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a posetio Prištinu, pri čemu je pri susretima sa kosovskim zvaničnicima bila istaknuta i zastava tzv. Kosova. Time je prekršena statusna neutralnost, zbog čega je Republika Srbija uručila protesnu notu misiji Poljske u OEBS-u.

Nema više „uvijanja“, rukavice se skidaju

Deđanski smatra da je ovo samo jedan u nizu namernih „gafova“ koji pokazuje da međunarodno pravo njih ne zanima.
„Ako njih međunarodno pravo ne zanima, to ne znači da ono ne postoji. Niti znači da nas ne obavezuje, već suprotno. Mi se držimo međunarodnog prava dokle god stvari zavise od njega, jer da ne zavise ne bi od nas uporno tražili priznanje Kosova. Ovo što sada rade međunarodni predstavnici, ranije su radili skriveno u rukavicama, a sada su te rukavice skinute i više ne kriju svoje stavove,“ objašnjava naš sagovornik.
Deđanski ističe da je za tako ogoljene nastupe „kriv“ nemački kancelar Kristijan Šolc koji je svojim istupom u Beogradu dao za pravo da svi misle kao Nemačka, odnosno, okuražili su se da zanemare statusnu neutralnost prema Kosovu, koje bi trebalo da se pridržavaju kao evropske institucije.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SRBIJA
OEBS o poseti Prištini bez simbola tzv. Kosova i imena zvaničnika, fotografije Osmanijeve drugačije
„Iako u samoj EU ne postoji saglasnost za sve što se dešava po ovom pitanju, jednostavno izgleda da za to više nikoga nije briga, jer ne snose nikakve sankcije kršeći to pravilo, na koje su između ostalog i sami pristali. Očito da živimo u smutnim vremenima gde vlada politika jačeg i to se pokušava nametnuti kao vrhunski prioritet i cilj,“ ističe Deđanski.

Srbija je dobro odreagovala

Po njegovim rečima, treba biti strpljiv jer svako vreme prođe pa će i ovo koje vodi ka stvaranju novog multipolarnog sveta koje će doći mnogo brže nego što misli Zapad i međunarodno pravo ponovo će zauzeti mesto koje mu pripada.
„Zato mi ne smemo ni u jednoj varijanti da se odreknemo pre svega naših nacionalnih interesa i sve vreme treba da insistiramo na međunarodnom pravu, iako je činjenica da se ono ne poštuje pre svega na Zapadu. To ne znači da većinski deo sveta radi isto. Baš suprotno, veći deo sveta i te kako poštuje međunarodno pravo i sve ono što to sa sobom nosi. Mi zato ne smemo da pokleknemo i da „kapituliramo“,“ smatra sagovornik Sputnjika.
Drugim rečima, zaključuje Deđanski, oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj sve dok se situacija u svetu ne reši. Što se tiče protestne note koju je Srbija uputila OEBS-u, dodaje on, ona je sasvim opravdana i Srbija uvek treba tako da reaguje kada se krši statusna neutralnost od strane neke zvanične organizacije.

OEBS nije samo jedan čovek

Kad je reč o OEBS-u, Deđanski kaže da u domen ove organizacije spadaju pitanja kao što su kontrola naoružanja, ljudska prava, sloboda štampe i slobodni izbori.
„OEBS je ad hok organizacija po Povelji Ujedinjenih nacija a ciljevi su joj sprečavanje sukoba, rukovođenje kriznim slučajevima i posleratovska obnova. Njenih 57 članica je iz Evrope, Kavkaza, Centralne Azije i Severne Amerike i pokriva najveći deo severne hemisfere. U tom smislu je veoma važno kako se neko ko je na čelu takve organizacije ponaša,“ naglašava Deđanski.
U protesnoj noti Republike Srbije je iskazano razočaranje i navedeno da Srbija dosledno ističe neophodnost poštovanja statusno neutralne pozicije OEBS-a prema Kosovu i Metohiji na sastancima i događajima OEBS-a, u dokumentima ove organizacije, radu na terenu, uključujući posete Prištini zvaničnika i predstavnika OEBS-a.
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SRBIJA
Srbija uručila protestnu notu misiji Poljske: Prekršen princip statusne neutralnosti OEBS-a prema KiM
Uprkos tome, ukazano je da su ovi principi upadljivo prekršeni tokom posete predsedavajućeg Zbignjeva Raua Prištini, jer je dozvoljeno da se sastanci predstavnika prištinskih vlasti sa Rauom predstave kao državna poseta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala