- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud BiH: Zakon o neprimenjivanju Inckove odluke neustavan, reagovala Banjaluka

CC0 / Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Ustavni sud BiH stavio je van snage Zakon o neprimenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika U BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije iznenađena, navodeći da je to još jedna u nizu političkih odluka ove pravosudne institucije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"U suštini, trebalo je da proglase neustavnom intervenciju tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, zato što on nije ovlašćen nikakvim međunarodnim ugovorom. Nije ovlašćen da donosi bilo kakve izmene i dopune zakona, niti da nameće zakone", rekla je Cvijanović.
Takođe ističe da nije bio ovlašćen ni da sankcioniše bilo koga.
"Ni po domaćem zakonu visoki predstavnik ne može da nameće zakone, a ni da donosi bilo kakve odluke. Navikli smo na ovakve intervencije. One se dešavaju u nizu, sa namerom da se pravi novi ustavni sistem, a ne da se obezbedi poštovanje Ustava", navela je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.
Misli da je ovde u pitanju politički obračun.
"Ovo nije nikakvo iznenađenje. Republika Srpska ide dalje i donosimo zakone u skladu sa svojim nadležnostima", navela je ona.
Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o neprimenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika U BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida Ustavnom sudu je dostavilo sedam poslanika Veća naroda Republike Srpske.
U obrazloženju odluke stoji da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.
"Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora", rekao je potpredsednik ovog suda Mirsad Ćeman, prenela je RTRS.
Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.
"I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, menjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH", rekao je Ćeman.
Apelacija Ustavnom sudu BiH je podneta nakon što je Ustavni sud Republike Srpske u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske na usvojeni Zakon.
Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske ocenilo je da Zakonom nije povređen nacionalni interes Bošnjaka.
Incko je zabranu i sankcionisanje genocida uveo je u krivični zakon BiH poslednjeg dana svog mandata na mestu visokog predstavnika u BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala