Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija uručila protestnu notu misiji Poljske: Prekršen princip statusne neutralnosti OEBS-a prema KiM

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Srbija je, preko svoje Misije pri OEBS-u Beču, uručila protestnu notu Misiji Poljske zbog toga što Zbignjev Rau, šef poljske diplomatije, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, nije ispoštovao princip statusne neutralnosti ove misije prema Kosovu i Metohiji prilikom posete Prištini.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U noti je iskazano razočaranje i navedeno da Srbija dosledno ističe neophodnost poštovanja statusno neutralne pozicije OEBS-a prema Kosovu i Metohiji na sastancima i događajima OEBS-a, u dokumentima ove organizacije, radu na terenu, uključujući posete Prištini zvaničnika i predstavnika OEBS-a, saznaje Kosovo onlajn.
Uprkos tome, ukazano je da su ovi principi upadljivo prekršeni tokom posete predsedavajućeg Zbignjeva Raua Prištini, jer je dozvoljeno da se sastanci predstavnika prištinskih vlasti sa Rauom predstave kao državna poseta.
U noti se podseća i da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ostaje jedini pravni okvir za prisustvo i aktivnosti OEBS-a na Kosovu.
Na to je pre tri dana ukazao i šef srpske diplomatije Nikola Selaković prilikom posete Zbignjeva Raua Beogradu.
„Na našoj teritoriji imamo dve misije OEBS-a - jedna je u Beogradu, druga u Prištini. Vlada podržava rad misije na KiM kao najuverljivijeg statusno neutralnog prisustva, čiji se rad bazira na Rezoluciji 1244“, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji sa Rauom.
Srbija je iskazala proteste i prošle godine kada je Šveđanka An Linde, kao predsedavajuća OEBS-a, prekršila statusnu neutralnost ove organizacije kada se prilikom posete Prištini sa predsednicom Vjosom Osmani slikala ispred kosovske zastave, kao i kada se generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid sastala sa Aljbinom Kurtijem i Osmani u njihovim kabinetima u kojima su bile istaknute zastave.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SRBIJA
OEBS o poseti Prištini bez simbola tzv. Kosova i imena zvaničnika, fotografije Osmanijeve drugačije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala