- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin razrešen: Putin imenovao novog šefa „Roskosmosa“

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razrešio je Jurija Borisova dužnosti zamenika predsednika Vlade Rusije i imenovao ga za generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos“. Ukazi su objavljeni na sajtu Kremlja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Imenovati Jurija Borisova za generalnog direktora Državne korporacije za svemirsku aktivnost 'Roskosmos'. Ukaz stupa na snagu od dana potpisivanja“, navodi se u jednom od dokumenata.

Putin je drugim ukazom razrešio dužnosti šefa „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina koji je bio na toj funkciji poslednje četiri godine.
Ruski lider takođe je potpisao ukaz o unošenju izmena u strukturu federalnih organa izvršne vlasti – umesto 11 zamenika premijera biće 10, objavljeno je na sajtu Kremlja.
Rogozin je bio na čelu „Roskosmosa“ od 24. maja 2018. godine. Pre toga je bio na dužnosti potpredsednika Vlade Rusije za vojno-industrijski kompleks.
Pre imenovanja na mesto zamenika predsednika Vlade Jurij Borisov je bio zamenik ministra odbrane od 2012. godine.
Bivši generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je komentarisao odluku, napominjući da je ruska raketno-kosmička industrija za četiri godine uspela da se izvuče iz sistemske krize i da ova industrija sada ima perspektivu. On je naglasio da se sada aktivno radi na stvaranju nove i konkurentne raketno-kosmičke tehnike.
Rogozin je naveo i da je 2018. godine došao na mesto generalnog direktora „Roskosmosa“ u najtežem trenutku kada nije bilo dovoljno novca i da se centar „Hruničevo“ tada nalazio pred bankrotom. Istakao je i da prvi deo kosmodroma „Vostočni“ sada radi stabilno i da se sa njega redovno lansira raketa „Sojuz“, a da se izgradnja drugog dela kosmodroma završava.
Prema njegovim rečima, „Roskosmos“ završava modernizaciju osnove suvereniteta Rusije, a to su njene strateške nuklearne snage.
Zaključio je da je ruska raketno-kosmička industrija najspremnija da se suoči sa zapadnim sankcijama.
Ministar za industriju i trgovinu Rusije Denis Manturov - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
RUSIJA
Denis Manturov imenovan za vicepremijera Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala