- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija: Ima li Đukanović potrebu da se izvini srpskom narodu

© Sputnik / Dejan SimićPoslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru
Poslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da nema među zrelim i punoletnim ljudima nikoga ko veruje da je Crkva, ili ma koja druga verska zajednica, imala bitnog uticaja na ratna zbivanja i na ratnohuškačke odluke i komande, u odnosu na, kako navode, političke grupacije čiji je istaknuti član bio aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović.
To se navodi, u još jednom odgovovru MCP Đukanoviću.
Reagujući na jučerašnje saopštenje u kom Đukanović kaže da se "mora boriti protiv koljača dece" i da su sveštenicima "preporuke za mantiju bila iskustva iz ratova", iz Mitropolije, između ostalog, pitaju da li kao, kako navode, "učesnik rasturanja SFRJ" ima potrebu da izvinjenje uputi srpskom narodu.
"Saopštenje predsednika države u kome ponovo polemiše sa Crkvom odiše neprimerenom nervozom i neodgovornošću izricanja javne reči. Odgovaramo mu onako kako bi i njemu i svima koji prate ovu polemiku bilo od najveće koristi. Istinom", poručili su iz MCP.
Iz Mitropolije navode da su "nacionalistički pir početkom devedesetih u Jugoslaviji zaigrali političari, među kojima se svakako ističe Milo Đukanović".
A sve to, kažu, "zloupotrebom rodoljubivih osećaja i vekovnih kolektivnih emocija jugoslovenskih naroda, na prvom mestu srpskog naroda kao najbrojnijeg i najrasprostranjenijeg na prostoru bivše države".
Mitropolija tvrdi da o tome postoji obilje dokaza i da je, kako ističu, reč o procesu ratne politike koji je trajao godinama.
"Nema među zrelim i punoletnim ljudima nikoga koji veruje da je Crkva (ili ma koja druga verska zajednica) imala bitnog uticaja na ratna zbivanja i na ratnohuškačke odluke i komande, u odnosu na političke grupacije čiji je istaknuti član bio Đukanović", navodi se u saopštenju MCP.
Navode i da Đukanović "svakako nije niti jedini niti najodgovorniji za ratna zla, ali je valjda jedini koji se bez trunke savesti pred svima nama retroaktivno premeće u Gandija a da odgovornost za sopstvena nepočinstva prenosi na druge".
"Koliko nas sećanje služi, Đukanović se u ime Crne Gore ponekome i izvinjavao za počinjena ratna nepočinstva - što nas nedvosmisleno utvrđuje u uverenju da je on bio akter svih tih zala. Ali čitajući njegovo poslednje obraćanje javnosti u kome zla za koja se lično izvinjavao pripisuje Crkvi, i u kom daje aluzije na raseljavanje i prognanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, pitamo se: ima li kao sudionik rasturanja SFRJ potrebu da izvinjenje uputi srpskom narodu kome je DPS i njegov politički vrh najpre slao vojnike i oružije, potom gorivo i druge sirovine, a onda ga ostavio na cedilu da sam vodi rat koji su mu oni započeli".
Iz MCP poručuju da Crkva svoj narod nije napuštala ni pre ni tokom ni posle toga rata, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni ni na tzv. Kosovu.
Ali je, primećuju, "van svakog ukusa slušati da nam lekcije o odgovornosti za narodno stradanje drži onaj koji je saučesnik započinjanja sva tri rata, i dokazani begunac sa sva tri ratišta, ostavljajući tamošnji narod i tamošnju Crkvu na cedilu".
"I prosto što je pobegao, nego je mučno slušati ga kako sada morališe na te teme".
Iz MCP smatraju da bi, kažu, "bilo pametno da se (Đukanović) drži svojih ustavnih ovlašćenja.
"Mi tada niti delujemo bespravno niti vansistemski nego se pridružujemo onim društvenim snagama koji su u predsednikovom poslednjem intervjuu RTCG prepoznali višestruka prekoračenja kompetencija: mešanja u unutrašnje stvari Crkve, pritisak na tužilaštvo, raspirivanje verske i međuetničke netrpeljivosti...itd".
Poručuju da "neko ko pretenduje da bude predsednik svih građana i čuvar demokratskog poretka ne može sebi dopustiti prekoračenje ingerencija".
"Jer, takav odgovara svima (pa i verujućim građanim) a crkve i verske institicije samo Bogu i svojim vernicima. Osim naravno ako neko ne čini nešto protivzakonito. A za takvu protivzakonitost koju Crkvi pripisuje u svojim javnim oglašavanjima, g. Ðukanović bi morao da potraži lek pred sudovima i pred institucijama države, kojom upravlja decenijama, ako za to ima dokaze".
Tvrde da Đukanović "niti može da dokaže svoje neistine, niti je, kao dugogodišnji vlastodržac jednopartijske vlasti navikao da se obraća institicijama".
"On ih drži ispod autoriteta sopstvenog kulta ličnosti. E to je unižavanje državnog i nacionalnog identiteta države Crne Gore", navodi se, između ostalog, u opširnom saopštenju objavjenom na sajtu Mitropolije.
U saopštenju se pojašnjava upotreba helikoptera za podizanje crkve na Rumiji i onog koji je omogućo ustoličenje mitropolita Joanikija, te poručuju da se "Đukanović igra kao sa ugarkom koji je mogao zapaliti svu Crnu Goru".
"Božijom voljom i na svu sreću - nije uspeo u toj zamisli, i to je ono što je sačuvalo i obraz i napredak i Cetinja i Crne Gore", navode iz MCP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala