- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Država je proglašena „nesposobnom“ – ministar policije prvi na tapetu zbog haosa u Parizu

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNavijači
Navijači - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Navijači Liverpula nepravedno su označeni kao glavni krivci za haos do koga je došlo uoči nedavnog finala Lige šampiona u Parizu i to je bio pokušaj da se skrene pažnja sa propusta organizatora – zaključak je koji je Senat Francuske izneo u svom izveštaju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Senat je saslušao navijače Liverpula, francusku policiju i zvaničnike Vlade kao i UEFA direktora organizacije Martina Kalena.
U prvim danima posle finala, na saslušanju pred Senatom, ministar policije Žerald Darmanin tvrdio je da je do cele pometnje, haosa i kašnjenja finala došlo krivicom navijača Liverpula zbog čega je policija koristila i suzavac.
Izveštaj objavljen u sredu, ipak sitaciju procenjuje drugačije:
„Nepravdena je želja da se krivica svali na navijače Liverpula jer je ministar policije time želeo da skrene pažnju sa nesposobnosti države i državnih organa da na pravi način kontrolišu dešavanja i akciju nekolicine nasilnih i usklađenih prestupnika“, navedeno je u izveštaju.
Navodi se dalje da je do haosa doveo ceo niz događaja u danima i satima pre početka utakmice.
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNavijači Liverpula
Navijači Liverpula - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Navijači Liverpula
„Sistem koji je postavljen kao osnovnu grešku ima nedostatak inteligencije jer ide sa pretpostavkom da neće biti huligana ili delinkvenata u većem broju, greška je napravljena i u proceni transportnih ruta i velikom nedostatku komunikacije. Problem nije bio samo u izvršavanju plana. Pokazalo se da procena situacije nije bila dobra i da je nedostajala fleksibilnost u kontrolisanju nepredviđenih događaja“.
Senat je u izveštaju naglasio da francuske vlasti moraju da nauče iz ove greške koja je ocenjena kao „veliki kolektivni promašaj“ kako bi bili spremni za organizaciju Svetskog kupa u ragbiju 2023. i Olimpijskih igara 2024. godine.
Dalje, u izveštaju je UEFA sistem distribucije karata za utakmicu ocenjen kao „neodrživ“. Kritikovan je i nedostatak obučenih redara za koje je dodato da su „veoma preopterećeni“. Pride, UEFA nije uspela da napravi sistem koji bi ispravno detektovao falsifikovane karte, zaključak je Senata.
© AP Photo / Jean-Francois BadiasNavijači Liverpula pred finale Lige šampiona
Navijači Liverpula pred finale Lige šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Navijači Liverpula pred finale Lige šampiona
Kako se dodaje, Fudbalski savez Francuske naveo je da se pojavila 2.471 falsifikovana karta – od toga 1.644 u južnom sektoru gde je trebalo da budu Liverpulovi navijači.Odluka da se prva provera karata vrši na prvom lancu sigurnosnih punktova dovela je do potpunog blokiranja ulaza, zaključuje se u izveštaju.
Greška policije bila je u pogrešnoj proceni gostiju iz Engleske i u tome što su u svima videli huligane i spremali su se za obračun sa njima umesto da su u ljudima koji su došli videli navijače koji žele da uživaju i kojima je trebalo da olakšaju pristup stadionu – „doček navijača u dobrom raspoloženju i uloga dobrog domaćina u potpunosti su zanemareni“, zaključak je izveštaja.
Mihajlo Banjac - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SPORT
Odbio je Zvezdu i zablistao na startu Superlige – Mihajlo ide u Rusiju!
Albanski huligani - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SPORT
Albanska mobilizacija za Podgoričane – huligani iz Tetova dolaze u Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala