- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: EU drastično smanjuje pomoć Ukrajini zbog ekonomske krize

© AP Photo / Markus SchreiberDemonstranti nose zastave Ukrajine i EU
Demonstranti nose zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Evropska unija će zbog ozbiljnih problema u ekonomiji izdvojiti za pomoć Ukrajini milijardu evra, umesto planiranih devet, piše Blumberg.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Velika pomoć Ukrajini, koju je Evropska unija obećala u maju, kako se čini, odlazi u drugi plan, pošto se blok suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima“, navodi agencija.
U tekstu se podseća da je gotovo pre dva meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se Ukrajini uputi devet milijardi evra u vidu hitnih kredita. Za sada je Evropska unija uspela da se dogovori samo o prvoj tranši, koja pokriva devetinu planirane sume.
Ekonomske posledice ukrajinske krize pogađaju zemlje Evropske unije, a njihove vlade počinju da strahuju zbog rizika od slabljenja podrške Kijevu među običnim građanima tokom narednih meseci, posebno ukoliko bude nestašice energenata i ukoliko oni poskupe, konstatuje Blumberg.
Predlog Evropske komisije da finansira veći deo plana o obnovi Ukrajine, koji Kijev procenjuje na 750 milijardi dolara ne prihvataju pojedine članice EU, navodi agencija pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
„Predlog Evropske komisije je preplašilo neke članice EU, koje strahuju od ogromnih napora koji su potrebni za obnovu Ukrajine i potencijalnih problema s korupcijom“, navodi se u tekstu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala