- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Sobranju zapaljen francuski predlog /video/

© AP Photo / Boris GrdanoskiProtest ispred Sobranja
Protest ispred Sobranja - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Na početku rasprave u Sobranju o francuskom predlogu za rešenje spornih pitanja između Bugarske i Severne Makedonije poslanik Jovan Jauleski, iz opozicione stranke VMRO-DPMNE, spalio je ovaj dokument.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dok je trajala sednica makedonskog parlamenta ispred zgrade Sobranja trajali su protesti protiv francuskog predloga.
Ukupno deset osoba je privedeno, jer su tokom rasprave „tvrdim predmetima“ gađali zgradu parlamenta, u kojoj je predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen ubeđivala poslanike da podrže francuski dokument, obećavajući hitan početak pregovaračkog procesa na koji, prvo Makedonija, a zatim i Severna Makedonija čekaju godinama.
„Ako odlučite da prihvatite revidirani francuski predlog, međuvladina konferencija biće održana u narednih nekoliko dana, a komisija će potom odmah početi sa skriningom, kao prvim korakom u pregovaračkom procesu“, rekla je Ursula fon der Lajen.
Fon der Lajen je razgovarala danas i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Ona je potvrdila je da će prva međuvladina konferencija biti održana uskoro, ako se prihvati predlog pregovaračkog okvira, da će početi konkretni pregovori i odmah početi proces skrininga, saopšteno je iz kabineta predsednika.
Navedeno je i da će po otpočinjenju pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku početi potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i Evropske unije, na makedonskom jeziku i na drugim zvaničnim jezicima EU.
Pendarovski je ponovo potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala