- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sporazum o unakrsnim letovima na Svemirsku stanicu između Rusije i SAD u završnoj fazi

© Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaRuski modul "Nauka" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Rusija blizu su potpisivanja sporazuma o unakrsnim letovima na Međunarodnu svemirsku stanicu (MKS), saopštila je zamenica šefa programa NASA na MKS Dana Vajgl.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nadamo se da smo blizu potpisivanja sporazuma. On je u poslednjoj fazi razmatranja od strane NASA i Roskosmosa“, kazala je Vajgl na brifingu povodom lansiranja teretne svemirske letelice „Kargo dragon“ na MKS.
Kako je dodala, astronaut NASA Frenk Rubio nastavlja obuku u Rusiji kako bi poleteo na MKS u jesen ove godine na ruskom svemirskom brodu „Sojuz“. Takođe, ruska kosmonautkinja Ana Kikina nastavlja obuku sa posadom „Kru 5“ u kompaniji „Spejs iks“.
Planirano je da brod „Kru dragon“ poleti sa posadom „Kru 5“ u jesen ove godine.
Po rečima Vajgl, rok za potpisivanje sporazuma je kraj sledeće sedmice. Ukoliko sporazum ne bude sklopljen, NASA će morati da unese izmene u proces obuke. Međutim, ona je istakla da uprava i dalje računa na zaključivanje sporazuma.
Šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je 6. juna saopštio da će sporazum o unakrsnim letovima na MKS između Rusije i SAD biti uskoro potpisan.
Od 2011. godine astronauti su leteli na MKS samo ruskim svemirskim letelicama. Pre toga je bio na snazi unakrsni sistem prema kome su američki astronauti dobijali mesta na ruskim brodovima, a ruski kosmonauti na američkim. NASA je saopštila 2020. godine da pregovara sa „Roskosmosom“ o vraćanju unakrsnog sistema. U junu 2022. je objavljeno da je vlada Rusije odobrila pregovore o potpisivanju sporazuma između „Roskosmosa“ i NASA o unakrsnim letovima na ruskim i američkim svemirskim letelicama na MKS.
NASA logo - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
SVET
NASA računa na saradnju sa Rusijom na Svemirskoj stanici do 2030.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala