- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Severni tok će, ako ne proradi, dovesti u opasnost celu Evropu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMapa ruskih magistralnih gasovoda
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Ako ne proradi Severni tok, to će dovesti u opasnost celu Evropu, a i Srbija bi zbog toga mogla da ima problem jer bi to mogao da bude jedan od pravaca za nabaku gasa kupljenog na slobodnom tržištu pošto nam količine ugovorene sa Gaspromom nisu dovoljne, smatra stručnjak za energetiku Jelica Putniković.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na to da bismo i mi mogli da imamo veliki problem ukoliko ne proradi Severni tok, ukazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je konstatovao da imamo izvanrednu cenu gasa dogovorenu sa Rusima, ali da pored tih ugovorenih količina moramo da kupimo još 35 odsto gasa.
Već smo kupili 150 miliona kubnih metara, dnevno trošimo 15 miliona kubnih metara, a oko 300 do 500 miliona kubnih metara gasa ćemo imati u mađarskom skladištu. U najgorem slučaju, kako je ocenio, zimu ćemo dočekati sa količinom gasa koja će zadovoljiti dve trećine naših potreba.

Severni tok bitan za dodatne količine

Objašnjavajući zašto nam je Severni tok bitan, Putnikovićeva za Sputnjik podseća na situaciju u kojoj smo.

„Okruženi smo sa dve države koje imaju specifičnu situaciju po pitanju gasa. Bugarska je proletos odustala od kupovine ruskog gasa, a Mađarska je juče proglasila vanredno stanje po pitanju energenata, jer ona s Rusijom nije ugovorila kompletnu nabavku za svoje celokupne potrebe. Mađarska je sada u problemu da li će ako ne proradi Severni tok imati dovoljno gasa za grejanje“, kaže ona.

Urednica „Energije Balkana“ podseća da je Bugarska svojevremeno obećala da će i nama i Mađarima nastaviti da transportuje ugovorene količine gasa kroz Turski tok i zasada to funkcioniše. Ona, međutim, dodaje, da treba imati u vidu da je u Bugarskoj veoma napeta politička situacija. Tamo opozicija kritikuje i premijera i ministra koji su brzopleto odustali od kupovine ruskog gasa i sada je pitanje kako će izaći iz problema.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZbog problematične situacije u Bugarskoj ostaje bojazan hoće li poštovati obećanje i propustiti gas za Srbiju i Mađarsku balkanskim krakom Turskog toka
Kompresorska stanica Velika Plana - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Zbog problematične situacije u Bugarskoj ostaje bojazan hoće li poštovati obećanje i propustiti gas za Srbiju i Mađarsku balkanskim krakom Turskog toka
Bugarska je juče završila gasnu konekciju sa Grčkom, ali je, kako napominje, pitanje da li će gas koji bi tuda trebalo da stigne iz Azerbejdžana zaista biti dovoljan, jer su ugovorili manje od milijardu kubnih metara gasa na godišnjem nivou, a Bugarska troši oko 3,5 milijardi.
Bez obzira na to što imaju gasno skladište pitanje je šta će skladištiti u njemu ako ne kupe gas na slobodnom tržištu, napominje naša sagovornica.
Upravo zbog problematične situacije u kojoj se našla Bugarska ostaje bojazan hoće li poštovati obećanje i propustiti gas za Srbiju i Mađarsku balkanskim krakom Turskog toka. A mimo kupovine ruskog gasa koje smo dugoročnim ugovorom već precizirali sa Gaspromom, s njim bi mogli da ispregovaramo i dodatnu kupovinu nedostajućeg gasa koji bi takođe dolazio putem Turskog toka.
Druga varijanta je, kaže Putniković, da ga nabavljamo na slobodnom tržištu, a to bi bio gas koji bi u Evropu stigao preko Severnog toka.

Šta ako ne proradi

Ona napominje da gasno skladište u Mađarskoj, koje smo zakupili, još nije napunjeno i kaže da se pribojava šta će biti i ako ga napunimo, a Mađarska bude imala problema sa snabdevanjem gasom – da li će biti dosledna da nam pušta gas kada nam na zimu bude potreban.
© Sputnik / Grigory Sisoev / Uđi u bazu fotografijaSeverni tok jedan će, ako ne proradi, dovesti u opasnost celu Evropu
Gasovod Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Severni tok jedan će, ako ne proradi, dovesti u opasnost celu Evropu

„Severni tok će, ako ne proradi, dovesti u opasnost celu Evropu, ne samo Nemačku već sve zemlje koje su se snabdevale ruskim gasom iz tog pravca. Znamo da je prekinut tranzit gasa kroz Poljsku, a i Ukrajina je sama dovela u pitanje tranzit gasa preko svoje teritorije“, ističe naša sagovornica.

Da li će uopšte biti prostora da Srbija dobija gas Severnim tokom, kada zapadna Evropa koja već ima problema sa snabdevanjem, najvećim delom plavi energent dobija tim pravcem?
Putnikovićeva kaže da će Zapadna Evropa svakako biti u problemu sa snabdevanjem gasom ako Severni tok ne proradi, jer ono što stiže LNG tankerima nikako ne može da nadomesti ono što je stizalo kroz gasovode iz Rusije. Pri tom, oni još nemaju gasom napunjena skladišta ni 80 odsto, a kako sami kažu, to bi trebalo da bude 90 procenata.

Evropa je svakako u problemu

Čak i ako se obistine scenarija koja zagovaraju neki političari EU i smanji se potrošnja gasa u domaćinstvima, pa i zatvore neke grane industrije, to ne garantuje da će biti dovoljno gasa za jedno normalno funkcionisanje. Ona podseća da je EU saopštila da od 1. avgusta više neće uvoziti ruski ugalj bez koga oni onda moraju da troše prirodni gas da bi nadomestili potrebnu količinu električne energije koju ne mogu da obezbede iz obnovljivih izvora.
Ako ne mogu da upale termoelektrane na ugalj, a u Australiji su bile velike poplave koje su napravile probleme i rudnicima uglja, pitanje je kako će da isporuče veće količine evropskim potrošačima. To znači da će Evropa biti oslonjena ipak na gas, konstatuje Putnikovićeva.
Zato ona veruje da će polako početi neko pregovaranje sa Gaspromom oko gasa i da će evropski političari shvatiti da im se odluka da smanjuju kupovinu ruskog gasa zapravo vratila kao opasan bumerang.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala