- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajinci minirali most preko reke Volčja

© AP Photo / Nariman El-MoftyUkrajinski vojnici u tenku
Ukrajinski vojnici u tenku - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Ukrajinski neonacisti minirali su most preko reke Volčja u Dnjepropetrovskoj oblasti, koji planiraju da dignu u vazduh i za to okrive Rusiju i DNR, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
On je objasnio da ukrajinske snage nameravaju da „prema već razrađenom scenariju sa širokim praćenjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže jedinice Oružanih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike za navodno neselektivne napade na objekte saobraćajne infrastrukture“.
Mizincev je dodao da u Kramatorsku sa teritorije škole broj 3 neonacisti noću iz artiljerijskog oruđa gađaju položaje Oružanih snaga Rusije i formacija Donjecke Narodne Republike.
Na taj način neonacisti pokušavaju da ih isprovociraju na otvaranje uzvratne vatre. Pri tome se stanari obližnjih kuća drže u podrumima zgrade pod izgovorom njihove bezbednosti, a zapravo ih koriste kao „živi štit“, dodao je on.
Osim toga, jedinice ukrajinskih neonacista raspoređene su na teritoriji privatnih kuća u Bilbasovki u Kramatorskom okrugu DNR, a tamo se nalaze i samohodna artiljerijska oruđa i skladišta municije. Evakuacija civilnog stanovništva sa tog područja namerno se ne sprovodi, istakao je Mizincev.
Takođe, jedinice ukrajinske vojske rasporedile su se u zgradi mašinske škole u Nikolajevu, pored koje je postavljena velika količina vojne tehnike i opremljeni artiljerijski položaji.
Po perimetru obrazovne ustanove postavljeni su kontrolni punktovi, prilazi ustanovi su minirani, ali lokalno stanovništvo o tome nije obavešteno.
Mizincev je dodao i da su u Harkovu, na donjim i gornjim spratovima višespratnih stambenih zgrada pripadnici neonacističkog bataljona „Kraken“ opremili uporišta i skladišta municije, a u dvorištima postavili višecevne raketne bacače i oklopna vozila.
Građanima je zabranjeno da napuštaju svoje stanove, a svi njihovi pokušaji da se samostalno evakuišu u bezbedna područja se strogo suzbijaju, naglasio je general.
Mizincev je primetio i da ukrajinski vojni komesarijati šalju građane sa zdravstvenim ograničenjima na liniju fronta.
Prema svedočenju zarobljenih ukrajinskih vojnika, veliki broj mobilisanih ukrajinskih državljana ima zdravstvena ograničenja, ali su u vojnim registrima prinuđeni da potpisuju odbijanje da se podvrgnu specijalnoj lekarskoj komisiji. Na taj način se gotovo celokupna muška populacija Ukrajine, bez obzira na zdravstveno stanje, vodi kao sposobna za vojnu službu, istakao je Mizincev.
Kako je naveo, „ovo bezakonje dešava se pod rukovodstvom korumpiranih službenika ukrajinskih vojnih komesarijata, koji bez žaljenja šalju ljude u neizbežnu pogibiju, kao što su to činili nacisti u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata kada su, shvativši beznadežnost svoje situacije, bacali u odbranu bolesne, starije i maloletnike“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala