- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika može da pusti Novaka – ali postoji jedan uslov!

© AP Photo / Julie JacobsonNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Novak Đoković i dalje ne zna gde će i kada krenuti u pohod po 22. Grend slem titulu, jer ne može u Sjedinjene Američke Države kao nevaksinicsan što znači da neće igrati na US openu. Međutim, ta informacija još uvek nije zvanična najpre jer je do početka turnira ostalo više od mesec dana, a pored toga srpski as bi mogao da dobije izuzeće.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nakon što je osvojio Vimbldon, Novak želi da odmor, ali se usput nada dobrim vestima iz Amerike.
Njih još uvek nema, ali ima novosti koje bi mogle da probude nadu, jer postoji jedna vrsta izuzeća koju bi srpski as mogao da dobije.
U SAD je trenutno na snazi zakon koji zabranjuje nevakcinisanim strancima da uđu u zemlju, a u tu grupu spada i Đoković.
Ukoliko se pravila ne promene, u Proklamaciji 10294 nazire se potencijalno rešenje.
Prema Proklamaciji, postoje određeni izuzeci koji dozvoljavaju nevakcinisanim nedržavljanima da uđu vazdušnim putem, kopnom ili morem. Ovaj izuzetak, prema tački 3(b) predstavlja izuzetak „nacionalnog interesa“, koji je definisan sledećim rečima.
„Lice čiji bi ulazak u zemlju bio u nacionalnom interesu, kako to odredi državni sekretar, sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost (ili njihova imenovana lica)“, navodi se u Proklamaciji.
Đoković bi morao da bude proglašen osobom od nacionalnog interesa, a u toj odluci učestvuju diplomatski odnosi Srbije i Amerike.
Za razliku od Australije gde je samo Aleks Hok mogao da poništi odluku suda i donese samostalno odluku o Novakovoj deportaciji, u Americi će o „sudbini“ Srbina odlučivati čak četiri čoveka.
Odluku o izuzeću u Americi mogu da donesu najpre Džo Bajden, predsednik, zatim Entoni Blinklen, državni sekretar, Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj, kao i Alehandro Majorkas, direktor unutrašnje bezbednosti.
Takođe je važno da grad Njujork daje dozvolu nevakcinisanim igračima da igraju, što znači da Novaka koči „samo“ ulazak u SAD.
Takođe su Amerikaci već počeli sa popuštanjem mera, jer se nedavno ukinuti obavezni negativni testovi za ulazak u zemlju.
Potencijlano bi to moglo da znači da su vlasti spremne na promene i popuštanje mera koje bi mogle da se dogode u narednih mesec dana, što bi Novaku odgovoralo jer US open počinje tek 29. avgusta.
Posle Džona Mekinroa, sve je više poruka i apela da se Novak pusti u Ameriku, a Del Riči, novinar, direktno se obratio ovlašćenima za izuzeće.
„Ukoliko Đoković bude igrao na US openu to je 100 odsto u nacionalnom interesu SAD, jer povećava profit i gledanost bez mnogo zdravstvenih rizika. Nije više 2020-21. Sada je sigurnije. Bajden, Blinken, Butidžidž, Majorkas, ne budite kao Australija“, glasila je Ričijeva snažna poruka.
Polemika oko Novakovg dolaska u SAD vodi se i zbog toga što nevakcinisani igrači koji žive u Americi mogu da igraju i za njih nema prepreka samo zbog toga što žive u toj zemlji.
Publika takođe nema obavezu da bude vakcinisana, pa je zbog toga zabrana za srpskog asa veliki apsurd Amerike koja trpi sve veći pritisak usled strogih mera koje stoje na putu jednog od najvećih tenisera svih vremena.
Ruski teniser Aslan Karacev - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SPORT
Karacev po sistemu opruge – što ga više pritiskaju, sve je bolji
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SPORT
Đokovićeva jasna poruka: Želim i u Ameriku i u Australiju!
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SPORT
Đokovićev spektakl u Visokom izazvao mnoge osmehe i aplauze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala