- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lider SNP za Sputnjik: Nema prepreka za Temeljni ugovor, sve ćemo isterati na čistac /video/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Mitropolija crnogorsko-primorska/Žarko DraškovićPatrijarh Porfirije u manastiru Ostrog
Patrijarh Porfirije u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nakon što ga je izglasala Vlade Crne Gore, biće potpisan, za to nema nijedne prepreke, uveren je vicepremijer Crne Gore i lider SNP-a Vladimir Joković. Onima koji zbog toga razmišljaju da ruše vladu poručuje da će isterati na čistac sve političke snage - ko kakvu Crnu Goru želi i kakav status za SPC.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Joković naglašava da je na nedavnoj sednici Vlade za Temeljni ugovor glasalo 62 posto ministara što je ogromna kvalifikovana većina a da se na Vladi nikad dvaput ne glasa o istoj stvari.
„Definitivno će se ići u potpisivanje Temeljnog ugovora jer to doprinosi pomirenju i brisanju podela“, poručuje Joković, uz ocenu da bi sa još nekoliko rešenja u Crnoj Gori, kojoj je potrebna unutrašnja stabilnost, izgubili teren za delovanje svi koji egzistiraju na podelama.

Kad će biti potpisan Temeljni ugovor

On za Sputnjik objašnjava i dalju proceduru oko potpisivanja Temeljnog ugovora. Kako kaže, nakon što odluka vlade o izglasavanju Temeljnog ugovora bude objavljena u Službenom listu biće informisana SPC a ako ona prihvati biće zakazan termin potpisivanja tog dokumenta.
Joković je prokomentarisao i izjavu premijera Dritana Abazovića da ne isključuje mogućnost da Temeljni ugovor ide na ocenu Ustavnog suda.
„Svaki stanovnik Crne Gore za bilo koju sudsku odluku i zakon može podneti inicijativu Ustavnom sudu da proveri da li je to ustavno, pa i ugovor sa SPC, ili sa Katoličkim crkvom, Islamskom zajednicom. Bilo koji drugi pravni akt može ići na ocenu ustavnosti i tu ništa to nije sporno“, kaže lider SNP-a.
Na pitanje hoće li ova vlada trajati kraće od vlade Zdravka Krivokapića, s obzirom na najavu DPS-a da će uskratiti podršku vladi Dritana Abazovića zbog Temeljnog ugovora, Joković kaže da nije umesno ovu vladu porediti s vladom Zdravka Krivokapića koja je došla na krilima litija i želje za izglasavanje novog Zakona o slobodi verosiposvesit i potpisivanju ugovora sa SPC pa ga nije potpisala.
„Ova vlada je drugačija, poštuje dogovor i spremna je da potpiše ugovor. Pa i ako padne zbog toga biće zanimljivo videti u parlamentu ko su te snage pošto je parlamentarna većina u najvećoj meri proistekla iz onih partija koje su bile dominantno protiv onakvog Zakona o slobodi veroispovesti. Bilo bi zanimljivo videti koje su te snage u Crnoj Gori koje će rušiti postojeću vladu zato što želi da potpiše ono što želi SPC“, primećuje Joković.

Neki najbolje plivaju na podelama

Ipak, kako kaže, ne isključuje mogućnost da vlada zatraži poverenje u parlamentu, a sve opcije su otvorene, pa i da se skrati mandat skupštini ili izglasa nepoverenje vladi
„Oni koji bi rušili ovu vladu deklarišu se kao protivnici SPC u Crnoj Gori i naravno protivnici pomirenja. Jer ovako pomirena Crna Gora kao što bi bila izjednačavanjem prava SPC s ostalim verskim zajednicima definitivno bi bila značajno pomirena, a neki su i protiv toga jer najbolje plivaju na podelama. Naravno, pomirena Crna Gora je dobrodošla i u EU što je priorirtet skoro svih pol partija. Tako da ćemo isterati na čistac sve političke subjekte u Crnoj Gori - da svi kažu gde su, kakvu Crnu Goru žele i kakav status SPC u CG žele“, poručuje vicepremijer.
Što se tiče SNP-a, Joković ističe da je ta partija u okviru postojeće vlade uradila ono što dosad niko nije hteo ili nije smeo, izglasavši Temeljni ugovor sa SPC o čemu sporovi traju više od veka. Samo to da uradimo i ništa drugo bilo bi dovoljno, a oni koji nas kritikuju neka kažu šta su oni uradili, poručuje on.

Politička scena u Crnoj Gori veliki rebus

Kad je reč o mogućim scenarijima daljeg razvoja političke situacije u Crnoj Gori, i d ali je verovatnija rekonstrkcija vlade, njen pad, nova parlamentarna većina ili novi izbori, Joković kaže da će sve na kraju rezultirati nekim izborima.
„Prioriteti su postavljeni, potpisan je dogovor šta su unutrašnji a šta spoljni pirioriteti. Unutrašnji su bili potpisivanje Temeljnog ugovora, zakon o poreklu imovine, popis stanovništva i perspektive i mogućnosti Otvorenog Balkana. A spoljni prioriteti su bili put Crne Gore prema EU. Da bi ispunila poglavlja 23 i 24 Crna Gora mora da izabere Sudski savet i Ustavni sud. Bez tih institucija teško da semože ići na izbore“, objašnjava lider SNP-a.
Vlada je, kaže, oročena do aprila sledeće godine a sve što se u međuvremenu bude desilo neće biti nikakvo iznenađenje - izbori mogu biti u oktobru, novembru ili aprilu, sasvim svejedno, a nije isključeno ni da, ako budu dobri rezultati, vlada potraje do 2024.godine.
Uz konstataciju da je u ovom trenutku je politička scena u Crnoj Gori je veliki rebus, Joković na kraju poručuje da SNP-u nije toliko bitno da li će vlada opstati ili neće, jer ako ne bude mogla da ispostavi konkretne rezultate u ekonomskom smislu i u smislu pomirenja nije trebalo ni da opstane.
„Ali ovim potezom vlada je pokazala karkater više nego ijedna dosadašnja“, ističe sagovornik Sputnjika.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
REGION
Mitropolija: Nadamo se da će oni koji rade na Temeljnom ugovoru odoleti pritiscima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala