- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: BRIKS ne može biti alternativa za G20

© Foto : Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo organizacije BRIKS
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
BRIKS u slučaju prijema novih članica neće moći da bude alternativa za G20, bez obzira na to što je reč o važnom mehanizmu saradnje zemalja s velikim udelom u svetskom BDP-u, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„To je važan mehanizam koordinacije, saradnje, u koji ulaze zemlje s veoma velikim udelom u svetskom BDP-u. Ali, naravno, 'Dvadesetorica' – to je sasvim drugi mehanizam, mnogo širi. Zbog toga BRIKS ne može da ga zameni, već pre da ga dopuni“, rekao je Peskov.
Portparol Kremlja je ocenu o ulozi BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) da povodom najave da Saudijska Arabija, Egipat i Turska planiraju da postanu članice te organizacije.
Direktorka foruma BRIKS-a Purima Anand je rekla da su pitanje o priključivanju ovih zemalja organizaciji razmatrale Kina, Rusija i Indija tokom 14. samita lidera BRIKS-a, koji je održan u virtuelnom formatu od 23. do 24. juna.
„Ove zemlje su pokazale da su zainteresovane za pridruživanje organizaciji i već pripremaju prijavu za članstvo. Mislim da je to dobar potez, jer se ekspanzija uvek doživljava pozitivno, to će povećati uticaj BRIKS-a širom sveta“, ocenila je Purnima Anand.
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SVET
Dva samita i dva sveta: Zašto je proširenje BRIKS-a važnije od proširenja Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala