- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako se umesto praznika u Nikšiću desila „šovinistička predstava“

© Sputnik / Boban NovovićGrađani sa trobojkama u Nikšiću proslavljaju Dan državnosti Crne Gore
Građani sa trobojkama u Nikšiću proslavljaju Dan državnosti Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Nakaradna, cirkuska, pseudopraznična, šovinistička predstava u Nikšiću s vriskom, drekom i vandalizmima nikakve veze nema s „proslavama praznika“, kaže analitičar Vojin Grubač povodom haosa u gradu pod Trebjesom, gde je policija upotrebila suzavac da bi sprečila sukob dvije grupe građana na Dan državnosti Crne Gore.
U Nikšiću je intervencijom policije izbegnut direktan sukob „komitski” orijentisane grupe s grupom koja je praznik proslavljala uz trobojke.
Vojni Grubač, rođen u gradu pod Trebjesom, za Sputnjik kaže da bi se „zajednički događaj“ u Nikšiću mogao ocijeniti kao „kolektivna demonstracija onesviješćenosti, anticivilizacije i primitivizma”.
„Skup ‘komita‘ nikakve veze nije imao s praznikom i duhom Trinaestojulskog ustanka. Oni, izgleda, pojma nemaju šta se desilo 13. jula 1941. godine. Prije će biti da je jučerašnji sabor ‘divljeg plemena‘ imao mnogo dodirnih tačaka s Petrovdanskom skupštinom 1941. godine i njenim političkom projekcijama. Na drugoj strani imali smo ‘nosioce trobojki‘ koji su skarednim pjesmicama idealno podigrali medijima Đukanovića vezavši time mržnju u čvor – dajući Đukanovićevim medijima, koji su nosioci svih mogućih hajki i šovinističkih ludila – idealan alibi”, komentariše analitičar.
Zato se, kako ističe, i nameće pitanje kolegama koji su organizatori „šetnje trobojki“ – zbog čega su „centrirali informacioni povod“ drugoj grupi da „zabiju gol“.
Naš sagovornik na kraju napominje da je policija juče korektno obavila svoj posao, te da je red da sada tužilaštvo procesuira „istaknute divljake jučerašnje manifestacije a sudovi ih nagrade ih po zaslugama”.

Povređeno nekoliko policajaca

Iz Uprave policije saopšteno je da su postupali u skladu sa nadležnostima a da je više policajca povrijeđeno u incidentu koji se dogodio u Nikšiću.
„Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe lica u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. U Nikšiću su održana dva javna okupljanja – jedno u 17.30 časova u organizaciji grupe lica na Trgu slobode i drugo okupljanje odnosno skup u pokretu sa početkom u 19.00 časova na Trgu Šaka Petrovića“, piše u saopštenju.
Nakon završenog prvog javnog okupljanja, došlo je do incidenta u kojem je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima i jedan koji je zadobio teže tjelesne povrede, navedeno je.
„Policija je fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila sukob dvije grupe lica. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, a koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.). Napad na policiju bio je jakog intenziteta, a policijski službenici su pokazali visok stepen uzdržanosti i tolerancije. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude, hemijska sredstva“, navedeno je u saopštenju.
Piše da se određeni broj lica javio na ukazivanje ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije i upotrebe hemijskih sredstava.
„Radi prikupljanja obavještenja privedeno je više lica, a policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji učesnika ovog događaja. Izvještaji o upotrebi sredstava prinude biće sastavljen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde prekoračenja shodno postupiti. Povodom različitih navoda koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja i na socijalnim mrežama, koristimo ovu priliku da podsjetimo javnost da su nadležnosti policijskih službenika, u ovakvim situacijama, ograničene na uspostavljanje javnog reda i mira, a ne na procjene ideoloških obilježja bilo koje grupe lica ili shodna reagovanja. Takođe, ne može se očekivati da policija u okviru svojih operativno-tehničkih nadležnosti riješi kompleksna pitanja koja već duži vremenski period podižu tenzije u crnogorskom društvu“, piše u saopštenju.

Sunovrat politike nacionalističkih vođa

Iz Građanskog pokreta URA su saopštili da su neredi koji su izbili u Nikšiću na Dan državnosti Crne Gore potvrda sunovrata u koji vode ekstremne nacionalističke vođe i narativi, za kojima, nažalost, idu mnogi, zavedeni i emotivno izmanipulisani.
Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da su više od mjesec dana trajale medijske i organizacione pripreme da se zapali vatra podjela i sukoba u Nikšiću.
„Srećom, nezvanim gostima koji su prošle godine organizovali barikade na Belvederu i Adžića krivini, taj naum nije prošao. Pošto im je plan propao, pojedinim ekstremistima je posebno kriv mladi gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. Pozivam ih da se saberu i dozovu pameti jer se Kovačević za kratko vrijeme pokazao kao jedan od najboljih predsjednika opštine”, kazao je Mandić.
On dodaje da Kovačević veoma pažljivo vodi računa o interesima građana ovog grada, a red i mir su osnovni uslov za ukupni napredak, ne samo ove sredine, nego i cijele Crne Gore.
„Da su policija i tužilaštvo procesuirali organizatore državnog udara s Cetinja i njihove snajperiste, iz septembra prošle godine, ove ružne scene u Nikšiću sigurno se ne bi dešavale. Zato, još jednom pozivamo tužilaštvo da radi svoj posao jer se jedino snagom pravne države na pravilan način mogu obuzdati ekstremi i narastajući antisrpski šovinizam”, zaključio je Mandić.
Policija bacila suzavac u Nikšiću da bi sprečila sukob komita i građana sa trobojkama - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
REGION
Haos u Nikšiću: Policija bacila suzavac, komite pokušale da napadnu građane sa trobojkama /foto/
Građani sa trobojkama u Nikšiću proslavljaju Dan državnosti Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
REGION
Auto-kolona sa trobojkama u Nikšiću povodom Dana državnosti Crne Gore /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala