- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gostomeljski desant: Snimak prvog dana vojne operacije u Ukrajini /video/

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaGostomeljski desant
Gostomeljski desant - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Objavljen je snimak zauzimanja aerodroma „Antonov“ u Gostomelju 24-25. februara 2022. godine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prvog dana specijalne vojne operacije ruska vojska sletela je na aerodrom „Antonov“ u Gostomelju, samo 25 kilometara od Kijeva.
Udarni vojni helikopteri Mi-24 pratili su Mi-8 u kojima su bili padobranci. Prilikom prelaska Dnjepra, Oružane snage Ukrajine otvorile su jaku protivvazdušnu vatru na ruske snage.
Izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 „Aligator“ prihvatio je vatru na sebe kako bi pokrio desantnu grupu. Ruski piloti su za osam minuta potisnuli sve identifikovane lokacije Oružanih snaga Ukrajine.
Pogledajte kako je izgledala akcija 45. posebne gardijske brigade za specijalne namene Vazdušno-desantnih snaga Rusije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala