- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Gori Dalmacija: U Šibeniku izgorelo najmanje 20 kuća, isključena struja, angažovana i vojska /video/

Pratite nas
Područje Dalmacije u Hrvatskoj pogodio je veliki požar, najgori u poslednjih 35 godina. U Šibeniku je izgorelo dvadesetak kuća, stanovništvo je bez struje. Učestvuje više od 300 vatrogasaca, a jutros su upućena tri „kanadera“ i dva „er trkatora“, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Uključila se i vojska, a na teren je došao i premijer Andrej Plenković koji je potvrdio da, srećom, nema ljudskih žrtava.
Situacija je danas mirnija, nema više nekontrolisanog širenja požara, a pored vatrogasaca u gašenju učestvuje i više od 50 pripadnika hrvatske vojske, podaci su štaba sa stanjem u 8.30 časova, prenosi Hina.
Na terenu su i policijski službenici i pripadnici civilne zaštite, a pomoć pružaju i sami građani.
Požarom je zahvaćena trava, nisko rastinje, makija i poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procenjenoj površini od oko 3.000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.
Prema trenutno dostupnim informacijama izgorelo je više objekata na području Rasline i Zatona.
Saopšteno je da je sinoć jedan vatrogasac lakše povređen kao i da je izgorelo dvadesetak kuća - 10 u Raslini i 10 u Zatonu , dok je zatvoreno nekoliko okolnih puteva.
Tačan broj izgorelih objekata biće poznat nakon obilaska terena.
Darko Dukić, zapovednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije potvrdio je da je izgorelo 20-ak kuća, i napomenuo da je tačno ono što govore stanovnici, da je ovo gori požar nego onaj iz 1986. godine, prenosi RTS.

„I tada je gorela kao i sada, velika borova šuma, ali ovo je sad gori požar. Krenuo je iz Zatona, 7-8 km na Benkovačkoj cesti, išao je u pravcu Vodica. Vetar je vatru bacao 500-600 metara pa sve do kilometar i u samo desetak minuta od izbijanja, požar je došao u samo mesto Zaton“, rekao je Dukić.

„Ima kuća koje su skroz izgorele“, rekao je Dukić ponovivši kako se radi o najmanje 20-ak kuća. Izgorelih kuća ima i u Zatonu i u susednoj Raslini.
Premijer Plenković je stigao u Zaton. S ministrima je otišao u vatrogasni dom u tom mestu gde se sastao s vatrogascima i ostalim interventnim službama.
Nakon sastanka ispred Vatrogasnog doma u Zatonu dao je izjavu novinarima.

„Došli smo u Zaton, imali smo sastanak s gradonačelnikom, županom, županijskim vatrogasnim zapovednicima, gradskim zapovednikom, predstavnicima vojske i civilne zaštite. Dobili smo prve informacije o razmerama šteta ovog velikog požara. Uništeno je između desetak i 20 kuća, nema ljudskih žrtava, niko nije povređen, sve službe su na terenu“, rekao je Plenković i zahvalio vatrogascima i domaćima koji brane kuće.

„U zadnjih šest godina nismo imali situaciju da je izgorelo ovoliko kuća. Sve snage su na terenu, u pripravnosti su ostale“, dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala