- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Egipat, Turska i Saudijska Arabija žele da uđu u BRIKS

© AP Photo / Eraldo PeresZnak BRIKS-a u Brazilu
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Postoji mogućnost da će se Turska, Egipat i Saudijska Arabija veoma brzo priključiti BRIKS-u, izjavio je direktor foruma BRIKS Purnima Anand, prenosi list „Izvestija“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Anand je izjavila da su tokom 14. samita lidera BRIKS-a, koji je održan u virtuelnom formatu od 23. do 24. juna, to pitanje razmatrale Kina, Rusija i Indija.

„Ove zemlje su pokazale da su zainteresovane za pridruživanje organizaciji i već pripremaju prijavu za članstvo. Mislim da je to dobar potez, jer se ekspanzija uvek doživljava pozitivno, to će povećati uticaj BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) širom sveta. Nadam se da će se ulazak zemalja u BRIKS vrlo brzo desiti, jer su sada svi predstavnici jezgra unije zainteresovani za proširenje. Dakle, to će se veoma brzo desiti“, pojasnila je ona.

Osim toga, Anand je uverena da članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije bi trebalo da se brzo desi, jer je proces već u toku. Ona je pojasnila da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.
Ranije je šef departmana za međunarodna ekonomska poslovanja ministarstva inostranih poslova Kine Li Kesing saopštila da nekoliko zemalja već „kucaju na vrata“ organizaciji, među tim zemljama su: Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Egipat i Argentina.
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SVET
Dva samita i dva sveta: Zašto je proširenje BRIKS-a važnije od proširenja Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala