- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađen potencijalno najstariji ljudski fosil u Evropi

CC BY 2.0 / James St. John / Fosilni hominid keniantropus platiops nađen na Lomekvi 3 nalazištu
Fosilni hominid keniantropus platiops nađen na Lomekvi 3 nalazištu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Fragment vilice otkriven u severnoj Španiji mogao bi da bude najstariji poznati fosil ljudskog pretka koji je do sada pronađen u Evropi, kažu španski paleontolozi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Istraživači su naveli da je fosil pronađen na arheološkom nalazištu 30. juna u Sijera de Atapuerka, na severu Španije, i da je star oko 1,4 miliona godina.
Do sada, najstariji fosil hominida pronađen u Evropi bila je kost vilice pronađena na istom mestu 2007. godine za koju je utvrđeno da je stara 1,2 miliona godina.
Novi fragment vilice pronađen je oko dva metra ispod sloja zemlje gde je vilica pronađena 2007. godine, „logično je i razumno misliti da je stariji“, rekao je paleoantropolog Hoze-Marija Bermudes de Kastro, kodirektor projekat.
Međutim, stručnjaci datiraju vilicu koristeći naučne tehnike datiranja. Naučno datiranje fosila biće sprovedeno u Nacionalnom centru za istraživanje ljudske evolucije u Burgosu. Proces bi trebalo da traje između šest i osam meseci, rekao je Bermudes de Kastro, piše Sputnjik mundo.
Analiza bi mogla da pomogne da se identifikuje kojoj vrsti hominida pripada deo vilice i da se bolje razume evolucija ljudskih bića na evropskom kontinentu, rekao je on. Fosil bi mogao da odgovara vrsti zvanoj Homo antecessor, otkrivenoj ‘90-ih godina.
Fondacija Atapuerka, koja upravlja arheološkim nalazištem, navela je u saopštenju da je „veoma verovatno“ da fragment vilice „pripada jednoj od prvih populacija koje su kolonizovale Evropu“.
Arheološko nalazište Atapuerka uvršteno je 2000. godine na Uneskovu listu svetske baštine, što mu omogućava pristup fondovima Ujedinjenih nacija za očuvanje. Atapuerka sadrži jedan od najbogatijih zapisa o praistorijskoj okupaciji ljudi u Evropi.
Tarimska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno intrigantno poreklo azijskih mumija /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala