Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ako Zapad ne prihvati Putinovu ponudu...“: Vučić o situaciji u Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći o razmerama krize u Ukrajini, da se čini da svi na Balkanu čekaju „drugo poluvreme“, ali da Srbija to mora da izbegne. On je dodao i da smatra da će ruski predsednik Vladimir Putin uputiti ponudu Zapadu, koja neće biti prihvaćena.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Govoreći o ruskoj operaciji u Ukrajini, Vučić je kazao da imamo gotovo svetski sukob.
„Ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, naravno da dolazi do velikih pomeranja i na ovom području u situaciji koja nije jednostavna. Ponekad se čini da svi na Balkanu čekaju „drugo poluvreme“, ali mi smo ti koji moramo to da izbegnemo po svaku cenu. Nismo slabiji, ali mi to moramo da izbegnemo“, kazao je on za televiziju Pink.
On je dodao i da smatra da će ruski predsednik Vladimir Putin uputiti ponudu Zapadu, koja neće biti prihvaćena.
"Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, posle toga na drugoj liniji Slavjansk- Kramatorsk - Avdejevka, slediće njegova ponuda. Ako Zapad ne prihvati ponudu, odlazimo u pakao, a neće je prihvatiti", kazao je Vučić.

"Moramo da sačuvamo mir jer nam ratovi više nisu potrebni", naglasio je on.

Na pojedine optužbe da je „zapadni čovek“ ili „ruski čovek“, Vučić kaže da se gnuša i prezire sve one koji rade za tuđe interese.
„Kada radite protiv svoje zemlje i sebe ubedite da radite u korist svoje zemlje, a radite protiv svoje zemlje, to je najgore. Oni koji rade za zapad kažu „mi Srbi moramo da privežemo svoj čamac uz veliki zapadni brod“, a drugi da smo mi Srbi suviše mali pa treba da privežemo naš brod uz rusku luku. Vidite ja hoću da imamo svoj mali brod koji će slobodno da plovi svuda pod srpskom zastavom bez tuđe zastave. Takvu ću politiku da vodim“, podvukao je Vučić.
Govoreći o Srebrenici izjavio je da razume mnoge strance zbog čega idu na pomen u Srebrenici, ali da nije jasno zašto ne odu na pomen žrtvama u Jasenovcu.
Podsetio je da je pre sedam godina išao u Srebrenicu na komemoraciju i da je tada rečeno da je to bila provokacija, kao i da je pognuo glavu pred žrtvama zločina, ali ne i pred onima koji su pokušavali da ga udaraju pesnicama, kamenicama i flašama.
„Šta god da uradite i šta god da kažete nikada nije dovoljno dobro, zato što Srbija po nekim političarima mora da bude unižena, srušena, i nikada ne može biti toliko mala da bi bili zadovoljni. Njihovi političari ne govore o Republici Srpskoj, jer misle da su veliki, pa neprijatelja izmišljaju sami“, objasnio je on.
Vučić je kazao da zbog toga moramo da uložimo mnogo više napora da ih bolje razumemo i zamolimo ih da nas saslušaju i bolje razumeju.
„Ne zaboravite da imamo značajan procenat Bošnjaka u Srbiji, da moramo da živimo s njima u miru, radimo zajedno i da istovremeno moramo da pružamo podršku Republici Srpskoj i njenom opstanku unutar BiH, čime pružamo podršku naravno i Bošnjacima“, rekao je on.
Vučić je skrenuo pažnju i na zločine na Srbima o kojima niko ne govori pitajući zašto se to dešava
"Srpske žrtve i suze nemaju roditeolja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za deo toga smo delimično i mi krivi“, konstatovao je on.

"Zašto u Evropskom parlamentu nema rezolucije o zločinima nad srpskim narodom u Jasenovcu?"

Kako je rekao, mnogo je licemerja spolja, dodajući da je jasno zašto se priča o Srebrenici, jer je to strašan zločin, ali da ne razume da se ne dođe na pomen jasenovačkim žrtvama pod izgovorom da će tamo da se pojavi ruski ambasador.
“Ne razumem, zašto u Evropskom parlamentu nema rezolucije o zločinima nad srpskim narodom u Jasenovcu? Nikada nećemo moći da razumemo kako uspevate da nam danas solite pamet o terotorijalnom integritetu Ukrajine, a da ste tako strašno i jezivo pogazili teritorijalni integritet Srbije. Nikada nećemo da razumemo ni to da ste pričali o tome kako se Kosovo dogodilo zbog Srebrenice, ili nije smelo zbog Srebrenice, a kako onda nešto nije smelo zbog Jasenovca, Jadovna, Prebilovaca”, naglasio je Vučić.
Poručio je da naš odgovor ne sme da bude pucanj u sopstvenu nogu, već ozbiljan i odgovoran, mora da bude jačanje nacionalne svesti, kao i veza sa našim narodom koje niko ne može da nam zabrani.
"To nije stvaranje Velike Srbije, već čuvanje našeg pisma i našeg jezika", kazao je Vučić.
Na pitanje zašto nije otišao u Srebrenicu i zašto je ćutao 11. jula, rekao je:

"Nisam otišao zato što nisam dobrodošao i ćutao sam, jer šta god da bih rekao, bio bih izložen ne ja, već Srbija, najbrutalnijim napadima, jer nisam izgovorio magičnu reč koju bi da čuju. Jer, ne želi neko od nas da oseti pijetet i poštovanje prema žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao da zasniva na tome neke druge političke poteze u budućnosti , a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mere i dalje mere protiv Srbije".

Govoreći o izjavi šefa Delegacije EU u BiH Johan Satlera, predsednik kaže da Evropski parlament nikada nije doneo neku rezoluciju o Jasenovcu, te da takve izjave nisu ništa novo.

"Priština sprema akciju protiv Srba, ali mi se borimo sa mnogo većom silom"

Na pitanje da li će ići 19. jula na razgovor sa Prištinom, rekao je da ga niko nije ni pozvao.

"Oni se spremaju, lažu da se ne spremaju,za akciju protiv Srba. Raspoloženje Srba je jako loše. Mi se tu borimo sa mnogo većom silom koja ne prihvata međunarodno pravo, koja ne prihvata Rezoluciju 1244", naveo je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala