- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turbina za „Severni tok“ krenula iz Kanade u Evropu

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Turbina za „Severni tok“, koja nije mogla da bude poslata iz Kanade u Nemačku zbog sankcija, krenula je ka Evropi, piše kanadski list „Globe and Mail“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministar prirodnih resursa Kanade Džonatan Vilkinson je ranije rekao da će Kanada, bez obzira na sankcije, vratiti remontovane turbine za „Severni tok“, na molbu Nemačke.
List, takođe, navodi da Kanada može da servisira ili remontuje još pet ruskih turbina za gasovod „Severni tok“ u naredne dve godine, dok bude na snazi sporazum o izuzimanju iz sankcija Rusiji.
List navodi da je Ministarstvo inostranih poslova Kanade kompaniji Simens dalo mogućnost da koristi mogućnost izuzimanja iz sankcija tokom dve godine, s tim što Otava može da opozove tu odluku u bilo kom trenutku.
Odluku Kanade podržale su i SAD. Stejt department je saopštio da će izuzimanje iz sankcija omogućiti Evropi da obnovi rezerve gasa.
Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je, međutim, pozvalo Kanadu da preispita tu odluku i pozvalo na razgovor kanadskog privremenog poverenika.
Gasprom je sredinom juna saopštio da može da isporučuje samo 67 miliona kubnih metara gasa dnevno „Severnim tokom“, umesto planiranih 167 miliona kubika. Kompanija je objasnila da je došlo do zastoja u radu nemačke kompanije Simens, koja zbog kanadskih sankcija protiv Rusije ne može da vrati turbinu s remonta.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
RUSIJA
Kanada vraća turbinu za "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala