- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Platićemo za sankcije protiv Rusije“: Rumunija predviđa Evropi surovu zimu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Predstojeća zima mogla bi da bude najteža za celu Evropu u poslednjih 60 godina – Evropska unija će platiti za sankcije koje su uvedene protiv Rusije, izjavio je potpredsednik Vlade Rumunije Kelemen Hunor.

„Pre svega ćemo mi, Evropska unija, platiti za sankcije protiv Rusije. Evropa, EU, mi treba da kažemo otvoreno: svi ćemo platiti cenu za to ove zime. Nažalost, trenutno se ne predviđa, nema nikakvih znakova da se bliži kraj rata. To će biti surova zima, a možda i najsurovija u poslednjih 40, 50, 60 godina, nažalost, za celu Evropu“, rekao je Hunor za televiziju B1 TV.

Kako je istakao, sukob na teritoriji Ukrajine će trajati duže nego što su svi mislili, što će takođe da se odrazi na EU.
Međutim, Hunor smatra da su sankcije ipak morale da se uvedu, jer „nije bilo drugih poluga uticaja“.
Ipak, po njegovom mišljenju, Rumunija će se izboriti sa problemima u energetici.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Očitavanje potrošnje struje - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
EKONOMIJA
Cena struje u evropskim zemljama na istorijskom maksimumu – uporedo skače i cena gasa
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala