- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka pregovara s „Šelom“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Nemačka vodi pregovore sa vodećim svetskim naftno-gasnim kompanijama, među njima i sa energetskim gigantom „Šel“o dugoročnim ugovorima za isporuke tečnog gasa kojim bi zamenili ruski gas, piše američka agencija Blumberg.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako ističu autori, Nemačka takođe razmatra mogućnost ugovora sa američkim izvoznikom „Venčer Global LNG“.
Prema navodima agencije, već je sklopljen ugovor sa nemačkim koncernom EnBV.
Osim toga, Berlin pregovara i sa Katarom, jednim od najvećih svetskih izvoznika tečnog gasa, ali su pregovori trenutno u ćorsokaku jer se Nemačka protivi zahtevima Katara za dugoročne ugovore koji bi mogli da ugroze postizanje ekoloških ciljeva.
Ranije je agencija Rojters objavila, pozivajući se na zamenika ministra finansija Jerga Kukisa, da će Nemačka od avgusta u potpunosti prekinuti kupovinu ruskog uglja a od 31. decembra i nafte.

EK: Nacrt dokumenta o neodložnim ekonomskim merama

Istovremeno, Evropska unija planira da sprovede niz neodložnih ekonomskih mera kako bi ublažila posledice moguće obustave isporuka gasa iz Rusije, takođe izveštava Blumberg.
Agencija se poziva na nacrt dokumenta Evropske komisije u kojem se sugeriše članicama da pređu na druge vrte goriva kako bi se uštedeo gas.
U nacrtu se takođe navodi da treba zemlje EU treba da ohrabre velika preduzeća da smanje potražnju, a vlade da sprovedu informativne kampanje za stanovništvo u vezi sa smanjenjem korišćenja sistema za grejanje i hlađenje
Evropska komisija smatra da je situacija u Uniji u pogledu gasa u kritičnoj fazi.
„Pravovremeno donošenje odluka može za trećinu da smanji posledice iznenadnog prekida isporuka“, navodi se u nacrtu dokumenta.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
„Platićemo za sankcije protiv Rusije“: Rumunija predviđa Evropi surovu zimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala