Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hilandar dobio metoh na Zlatiboru: Gradi kuću za svu srpsku decu

© Foto : Sputnjiku ustupila opština ČajetinaPadina na Zlatiboru na kojoj će se nalaziti Naučno - obrazovni centar
Padina na Zlatiboru na kojoj će se nalaziti Naučno - obrazovni centar - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Opština Čajetina poklonila je manastiru Hilandar 70 hektara zemljišta na Zlatiboru. Prvi metoh u ovom delu Srbije je kruna akcije u kojoj opština pomaže obnovu manastira, a zajedno sa Hilandarom i decu sa Kosova i Metohije i Hrvatske. Na parceli će biti izgrađen naučno- obrazovni kamp, zajednička kuća za svu srpsku decu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Neka ti ne zna ljevica tvoja, šta čini desnica tvoja“, upravo po ovoj poruci iz Jevanđelja stanovnici opštine Čajetina već godinama pomažu obnovu u požaru stradalog manastira Hilandar. Šalju novac na Svetu Goru, o tome ne pričaju, a zajedno sa našim najvećim verskim i duhovnim centrom i deci koja ne odrastaju u slobodi koju imaju njihovi vršnjaci u Čajetini. Iz te saradnje rodila se ideja o zajedničkoj kući za sve njih - na Zlatiboru.
„U poslednjih desetak godina pomagali smo koliko je bilo potrebno da obnova ne stane. To su bili iznosi od 500 hiljada ili milion dinara, ponekad i više, kako kad. Nismo računali koliko smo do sada dali, više smo vodili računa o tome koliko je to tada značilo za obnovu manastira, davali smo kada je bilo najpotrebnije“, kaže za Sputnjik predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.
Predstavnici opštine svake godine dva puta idu na Svetu Goru sa svojim meštanima, ali i privrednicima koji su dali značajne priloge za obnovu. Svi su doživeli manastir kao svoju drugu kuću, duhovnu. Prijateljstvo sa bratstvom dovelo je do novog dobročinstva, zajedno sa bratstvom pomagali su decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.
„Deca iz enklava dolaze kod nas na Zlatibor. Pomagali smo i decu iz Hrvatske, iz mesta gde se teže živi, tamo gde žive u okruženju kao i deca na Kosovu i Metohiji. Razmišljali smo o tome, ako već Hilandar učestvuje u toj humanitarnoj akciji, da predložimo manastiru da ima i svoju ispostavu i svoje zemljište na teritoriji opštine Čajetina“, kaže Stamatović.

Hilandarski metoh na Zlatiboru

On je prošle nedelje uručio igumanu manastira Hilandar, arhimandritu Metodiju, odluku Skupštine opštine o prenosu vlasništva nad 70 hektara zemljišta na Zlatiboru, u svrhu projekta izgradnje Naučno-obrazovnog centra manastira Hilandar.
Ističe da je ideju prepoznala i Vlada Republike Srbije, oni su napravili prvi korak, da se zemljište koje je u vlasništvu države, a koristio ga je jedan poljoprivredni kombinat, prenese prvo na lokalnu samoupravu, a Čajetina je zemlju prenela na svetu srpsku carsku lavru Nemanjića.
Parcela je na kilometar i po od urbanog centra Zlatibora, kada se krene prema Crnoj Gori, to je velika, južno orijentisana padina sa koje se gleda prema Torniku. Iako na obronku planine, parcela je pogodna za izgradnju dečjeg naučnog centra, ima blagi pad. Objekat će imati više sadržaja, koji će se graditi u fazama.
„Zajednički ćemo graditi, Hilandar će učestvovati sa svojim idejnim predlozima i rešenjima, a mi ćemo se truditi da potražimo brojne sponzore. Već se javljaju naši ljudi koji bi želeli da ostave pečat na ovako važnom projektu, u važnom trenutku i za svet i za Srbiju. Držimo se pravih vrednosti“, kaže Stamatović.
© Foto : Sputnjiku ustupila opština ČajetinaDeca iz Knina i Kistanja u Hrvatskoj borave na Zlatiboru zajedno sa vršnjacima sa Kosova i Metohije i preševske doline, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i manastira Hilandar
Deca iz Knina i Kistanja u Hrvatskoj borave na Zlatiboru zajedno sa vršnjacima sa Kosova i Metohije i preševske doline, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i manastira Hilandar - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Deca iz Knina i Kistanja u Hrvatskoj borave na Zlatiboru zajedno sa vršnjacima sa Kosova i Metohije i preševske doline, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i manastira Hilandar

Čuvanje važnog prirodnog resursa

Kompleks je zamišljen kao edukativno – duhovni centar u kome će deca učiti istoriju, slušati o našoj kulturi i umetnosti, naučiti koliko je važna zaštita identiteta, ali i prirode. To je drugi razlog donacije Hilandaru, pokušaj da se priroda sačuva za nove generacije.
„Svedoci smo da naše prirodne resurse žele na volšeban način da prisvoje strane multinacionalne kompanije, preko privatizacije društvenih preduzeća, mi smo razmišljali da je bolje da to ostane našoj deci, u vlasništvu manastira i opštine, države Srbije. Zlatibor obiluje lekovitim biljem i retkim travama, i to je značajno za edukaciju. Ima i geotermalne bušotine, alternativne izvore sunčeve energije, tako da kompleks može da se gradi savremeno, a opet da čuva našu izvornu tradiciju i duhovnost“, kaže Stamatović.
On dodaje da će u kampu boraviti deca iz Srbije i dijaspore.Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine. Centar će pre svega biti namenjen srednjoškolcima, ali je u planu i izgradnja objekata za rekreativnu nastavu mlađe dece.
„Najbitnije je da ta parcela i čitav ovaj kraj ostanu na svetosavskom putu, možemo napred ako budemo kao i naši preci iz dinastije Nemanjića koji su sagradili Hilandar i stvorili tako značajnu instituciju, koja kroz vekove ima vezu i sa bogom i sa narodom“, zaključuje Stamatović.
© Foto : Sputnjiku ustupila opština ČajetinaPredsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem
Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala