Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa Nostra: Dečani i dalje među najugroženijim u Evropi, Kfor da čuva manastir

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Unutrašnjost manastira Visoki Dečani
Unutrašnjost manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani i dalje je ugrožen, a razlozi zbog kojih je stavljen na Listu 7 najugroženijih organizacije Evropa Nostra i dalje su na snazi, saopšteno je iz ove organizacije nakon što je njihova delegacija posetila Kosovo.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz Evropa Nostre navode nekoliko razloga zbog čega je manastir Visoki Dečani među najugroženijim.
„Prvo, još uvek nije usaglašeno konačno rešenje u vezi sa posledicama koje izazivaju planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko Specijalne zaštitne zone manastira Dečani, kao ni u vezi sa drugim najavljenim intervencijama, poput projekta na obali reke, koje bi mogle negativno da utiču na prirodno okruženje manastira koje se smatra sastavnim delom njegove izuzetne vrednosti nasleđa. Drugo, odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Dečanima potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta još nije sprovedena kroz registraciju manastirskog zemljišta, što narušava vladavinu prava i pravnu sigurnost ovog živog manastira sa okolnim zemljištem. Treće, zbog složenih bezbednosnih izazova, manastir i dalje treba da čuvaju vojnici Kfora 24 časa, sedam dana u nedelji, što je potvrdio i komandant Kfora”, navode iz Evropa Nostre.
Oni takođe ukazuju da se manastir povremeno suočava i sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta ovog verskog nasleđa, tendencijom koja, kako su naveli, nije u skladu sa evropskim i međunarodnim principima tačne istorijske i umetničke interpretacije istorijskih spomenika i lokaliteta nasleđa.
Evropa Nostra navodi da su ministri privremenih kosovskih institucija Ljiburn Aljiu i Hajrula Čeku ponovili snažnu primedbu prištinskih vlasti na uvrštavanje manastira Dečani na listu sedam najugroženijih lokacija u Evropi za 2021. godinu, što smatraju štetnim po ugled Kosova. Prema njihovoj proceni, ovo kulturno dobro nije ugroženo.
Delegacija Evropa Nostre i njenog partnera Instituta Evropske investicione banke posetila je Novo Brdo, manastir Visoki Dečani, istorijski grad Prizren, crkvu Presvete Bogorodice Ljeviške, kao i manastir Gračanicu.
Što se tiče posete lokalitetu Novo Brdo, koji je svrstan među 46 specijalnih zaštitnih zona na Kosovu, iz Evropa Nostre navode da je nakon ozbiljnih tehničkih grešaka koje su se desile tokom poslednjeg „Projekta revitalizacije tvrđave Novo Brdo“, koji je finansirala Evropska unija, a sprovodio Unesko, ova lokacija nominovana za Program 7 najugroženijih za 2022. godinu od strane Kulturnog nasleđa bez granica Kosova i uz podršku kosovskog ministra kulture omladine i sporta.
Iz Evropa Nostre konstatuju da su na Novom Brdu pojedini radovi „izvedeni neodgovarajućim materijalom i tehnikom“, ali ovaj lokalitet nije svrstan na listu najugroženijih jer su partneri za implementaciju projekta spremni da ih saniraju, navode iz te organizacije.
„Delegacija Evropa Nostra/EIBI je posetila Tvrđavu, kao i ostatke srednjovekovne crkve Svetog Nikole, koja se nalazi u blizini Tvrđave sa nekoliko nedavnih štetnih intervencija. Evropa Nostra žali zbog nedostataka ovih intervencija i ostaje na raspolaganju nadležnim organima da ponude bilo kakvu dodatnu međunarodnu ekspertizu koja bi mogla da bude korisna za obezbeđivanje najviših standarda zaštite, očuvanja i interpretacije nasleđa za bilo koji budući projekat koji će se preduzeti na lokalitetu Novo Brdo, koje ima značaj baštine za celu Evropu“, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Četiri napada na manastir pokazatalj ugroženosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala