- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li zaduženi u dolarima doživljavaju „švajcarski scenario“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKoverat sa dolarima
Koverat sa dolarima - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Evro i američki dolar izjednačili su se prvi put za 20 godina i od danas jedan evro vredi tačno jedan dolar, što znači da je vrednost evra niža za više 12 odsto u odnosu na vrednost s početka godine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ova vest pozitivna je za Ameriku i njene državljane koji rade u Evropi, kao i za sve one koji zarađuju u dolarima, ali negativna za celokupnu svetsku ekonomiju, prenosi RTS.
Stručnjaci u Srbiji upozoravaju da zaduženi u dolarima doživljavaju "švajcarski scenario".
Dejan Erić profesor Beogradske bankarske akademije navodi za RTS da je rast dolara postao globalni problem koji dotiče mnoge zemlje, pa tako i našu, naročito građane koji imaju stambene kredite.
"Za dužnike počev od stanovništva preko privrede i države, svih onih koji imaju kredite koji su indeksirani u dolarima ovo nije dobra vest zato što rata raste", navodi Erić.
Objašnjava da ovo mnogi građani osećaju, naročito oni koji imaju stambene kredite.
"Povećanje referentne kamatne stope kao što je euribor ima svoje implikacije u matematici putem koje se vrši obračun kamatnih stopa tako da mnogim građanima je prosto došlo do povećanja rata baš zbog toga", objašnjava Erić.
Sa druge strane, dodaje on, za one koji izvoze u dolarima ovo je dobra vest.
"Onaj ko izvozi u dolarima za njega je ovo dobra vest zato što je pre tri meseca za 100 dolara dobijao 107 dinara, a sada dobija 117 dinara", ocenjuje Erić.
Ukazuje da živimo u jednom neizvesno svetu u svakom pogledu - geopolitičkom i ekonomskom, da je rast dolara postao globalni problem koji dotiče mnoge zemlje, pa tako i našu, te da ova situacija liči na švajcarski scenario zato što imamo povećanje kursa dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala