- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„U znak zahvalnosti za solidarnost i podršku“ Poljaci dobijaju posebna prava u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastava Ukrajine, Vrhovna rada
Zastava Ukrajine, Vrhovna rada - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predstavio je Vrhovnoj radi nacrt zakona o davanju posebnog statusa Poljacima u Ukrajini, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Duda je skrenuo pažnju na to da je Zelenski predstavio nacrt zakona upravo na godišnjicu Volinjskog masakra.
„Danas to možemo tumačiti kao situaciju suprotnu onoj od pre 79 godina, kada su pokušavali da se reše Poljaka po svaku cenu, između ostalog i lišavanjem života. Danas Ukrajina tim korakom, gestom predsednika upućuje simboličan poziv, govoreći: 'Ovde imate posebna prava'. Neka ovo bude za nas znak u stvarima o kojima je teško govoriti“, rekao je Duda.
Nacrt zakona o pravnim i socijalnim garancijama za Poljake u Ukrajini objavljen je na sajtu Vrhovne rade.
On predviđa da državljani Poljske i članovi njihovih porodica imaju mogućnost da legalno borave na teritoriji Ukrajine 18 meseci od momenta usvajanja zakona.
Poljaci će takođe dobiti pravo na zapošljavanje, obavljanje privrednih delatnosti, školovanje, medicinsku pomoć na teritoriji Ukrajine i određena socijalna davanja u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom.
Ističe se da je Zelenski inicirao predlog zakona „u znak zahvalnosti poljskom narodu za solidarnost i podršku Ukrajine“.
Dokument, uzimajući u obzir princip reciprociteta, predviđa prava i garancije za Poljake slične onima koji predviđa zakon „O pomoći građanima Ukrajine u vezi sa oružanim sukobom na teritoriji te zemlje“ koji je usvojen u Poljskoj 12. marta.
Zastava Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SVET
U Varšavi održana šetnja u znak sećanja na žrtve Volinjskog masakra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala