- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SB UN produžio mehanizam prekogranične pomoći za Siriju; Rusija kritikuje Vašington, London i Pariz

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib
Zajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Norveške i Irske o produženju mehanizma prekogranične humanitarne pomoći u Siriju preko teritorije Turske za još šest meseci. Nakon toga mehanizam može biti produžen još šest meseci.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Za produženje mehanizma glasalo je 12 država, a u uzdržane su bile SAD, Velika Britanija i Francuska.
Mehanizam za isporuku humanitarne pomoći u Siriju preko graničnog prelaza Bab-al-Hava na sirijsko-turskoj granici istekao je 10. jula. Neposredno pre toga, Savet bezbednosti nije uspeo da postigne dogovor o produženju zbog neslaganja.
Rusija je uložila veto na nacrt rezolucije zapadnih država, dok nacrt Rusije nije dobio podršku devet država koliko je neophodno da bi bio usvojen.
Moskva je saopštila da neće podržati predlog koji bude u suprotnosti sa njenim nacrtom.
Danas je usvojena rezolucija koja je u suštini ponovljeni ruski predlog.
Mehanizam funkcioniše od 2014. godine.

Rusija: Vašington, London i Pariz da poštuju interese drugih država

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Britanija, SAD i Francuska treba da se naviknu da poštuju interese drugih država.
„Uočavamo izvesno razočarenje kod naših kolega jer njihovo viđenje nije na kraju prošlo. Granice svetu ne postavljaju zapadne države niti famozna ‘zlatna milijarda’, kako su to uobrazili u Vašingtonu, Londonu i Parizu. Vreme je da se naviknete da poštujete interese drugih država, pre svega onih kojih se direktno tiču odluke Saveta bezbednosti UN“, rekao je Poljanski komentarišući činjenicu da su ove zemlje bile uzdržane tokom glasanja.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SVET
Pentagon: U Siriji ubijen lider DAEŠ-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala