- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prodaje se istorijski zamak u BiH: Cena 97.000 evra

Zamak Staro Slano - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Na stranici hercegovačke agencije za nekretnine objavljen je oglas za prodaju srednjevekovnog zamka u mestu Staro Slano, desetak kilometara udaljenom od Trebinja, i već je veliki broj ljudi pokazao interesovanje za kupovinu.
U oglasu je navedeno da je na prodaju jedan od dva samostalna dela zamka unutar bedema, lociranog na desnoj obali reke Trebišnjice, da je površina placa 500 kvadratnih metara, a na njemu je urušena kamena kuća.
“Uz kuću idu dve kamene kule, jedna četvrtasta, koja je deljeno vlasništvo 1/2 sa susednom nekretninom, i jedna okrugla, koja je vlasništvo prodavca 1/1”, navedeno je u oglasu. Cena zamka je 97.000 evra ili 190.000 maraka.
Agent za nekretnine ove agencije Jovan Kovač, zadužen za prodaju ove nekretnine, objasnio je “Nezavisnim novinama” da, kada su preuzeli prodaju ove nekretnine, ona nije bila pod zaštitom države, ali, s obzirom na to da su u HPM-u svesni vrednosti starih građevina, sve zainteresovane svakako upućuju na nadležni Urbanizam i Zavod za zaštitu.
“Ako se neko odluči da kupi i da radi revitalizaciju postojeće tvrđave, svakako bi trebalo da stupi u kontakt sa nadležnima iz Urbanizma i sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika BiH, od kojih treba da dobiju saglasnost šta i kako mogu da rade na ovom objektu”, objašnjava Kovač.
Da će se budući vlasnici morati uzdržavati od svih radova na objektu dok za to ne dobiju odobrenja nadležnih, potvrdili su i u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, jer je ova nekretnina, kako kažu, od maja 2018. godine na takozvanoj Listi peticije.
Na papirima RUGIPP-a nije upisan teret ove nekretnine, ali Lista peticije podrazumijeva privremenu listu zaštite, pa direktorka Zavoda Jasna Milešević kaže da je potrebno traženja njihove saglasnosti za bilo kakav zahvat na objektu, te da se time svakako ne osporava pravo na prometovanje nekretnine, prenosi portal Buka.
“Nekretnina se može prometovati iako je pod zaštitom, ali vlasnik ne može raditi ništa na objektu drugačije od onoga što propiše Zavod i o tome bi kupci trebalo da budu informisani, tako da se kule i celokupan objekat mogu obnoviti, ali uz strogo poštovanje preporuka nadležnih, da se ne desi da objekat bude, recimo, u staklu i modernim materijalima, već da se poštuje stara gradnja”, kazala je Mileševićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala