Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Posle jednog veka služena liturgija na zidinama srednjovekovne crkve kod Novog Brda

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaBogosluženje
Bogosluženje  - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Preostali Srbi na Kosovu i Metohiji u svakodnevnoj borbi za opstanak pokušavaju da obnove i duhovni život. U Izvoru kod Novog Brda, na zidinama srednjovekovne crkve, danas na Petrovdan, nakon sto godina, služena je liturgija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na prostoru Novog Brda sačuvani su tragovi više od dvadeset pravoslavnih svetinja. Na neke od njih naišlo se u potrazi za dragocenim metalima a druge su otkrivene arheološkim istraživanjem. U otkrivenim ostacima Crkve Svete Petke presečen je kolač i pročitana molitva.
"Namera svega ovog jeste obnavljanje duhovnog života i ostanak Srba na ovim prostorima. Inače, selo Izvor je najstarije selo u opštini Novo Brdo i ovo će postati tradicija od ove godine", kaže Milica Jovanović iz Izvora.
Žitelji Izvora, Prekovca, Paralova i Labjana nemaju nameru da se zaustave samo kod Crkve Svete Petke. Nedaleko od nje su i tragovi crkava Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.
"Gde god da zagrebemo ovde u Novom Brdu naći ćemo jedno ovakvo mesto. Naći ćemo jednu crkvu. Ako je Prizren carski grad imao 365 crkava, zamislite koliko je crkava imao najveći grad u Evropi", rekao je paroh novobrdski Steva Mitrić.
U Izvoru i Novom Brdu nemaju tačan datum gradnje Crkve Svete Petke, kao ni drugih u okolini. Istraživači su do nekih naznaka, ipak, došli.
"Činjenica što je ova crkva ukopana u zemljištu govori da je sagrađena još u tursko vreme, jer u tursko vreme nisu smeli javno da grade crkvene objekte koji bodu oči Turcima, zato su one više bile ukopane u zemlji, samo je krov virio iznad zemlje", objašnjava istraživač Stanislav Kojić.
Postojeće crkve i tragovi nekadašnjih, svedoče o Srbima u Kosovskom Pomoravlju. Trenutno je u tom delu Kosova i Metohije „živo” trideset crkava uz dva manastira, u Dragancu i Korminjanu, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala