- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počeo proces u slučaju „Dobrovoljačka“, optuženi se izjasnili o krivici

© Foto : Youtube/slavicnet/PrintscreenNapad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine
Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Ejup Ganić i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu izjasnili su se na današnjem ročištu da nisu krivi.
Sudija Braco Stupar rekao je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je sve priložene prigovore Sud BiH odbio, preneo je portal RTRS.
Osim Ganića, optužnica tereti: Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.
Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na tu kolonu.
Na teret im se stavlja i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce i da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.
Paljenje sveća poginulim vojnicima u Dobrovoljačkoj u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Može li posle tri decenije sud u Sarajevu doneti pravdu za žrtve masakra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala