- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak prvi put bio u senci – u najboljem momentu

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković i Vimbldon
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Novak Đoković i Vimbldon. Arhivska fotografija
Pratite nas
Izlazak na londonsku travu pred početak finala Vimbldona u kom su glavni akteri bili Novak Đoković i Nik Kirjos bio je isti kao i na svakom meču. Međutim, već na početku duela bilo je jasno da ćemo gledati nekog drugog Novaka koji se nikada kao u finalu Vimbldona nije skoncentrisao isključivo samo na lopticu i ni na šta drugo oko sebe.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Jasno je i poznato bilo da će Kirjos početi da negoduje na sve oko sebe još u svlačionici, delom zbog temperamenta, delom zbog privlačenja pažnje, što je i radio od rane faze meča.
Dok su Australijancu smetali sudija, linijske sudije, publika, pijana žena u publici pa čak i njegov boks, Novaku nije smetalo ništa jer ništa nije ni čuo!
Srpski teniser ponašao se kao da igra sam protiv nevidljivog rivala na Centralnom terenu ali na nekoj drugoj planeti.
Tokom čitave, izuzetno bogate Đokovićeve karijere osim možda na ranom početku srpski as bio je u centru pažnje kada izađe na teren, ali ovoga puta to nije želeo. Novak je želeo da bude u drugom planu i tako se postavio od početka meča.
Što je više Kijros pričao to je publika više gledala u njega, a manje u Đokovića koji je zbog toga imao prostora da razmišlja isključivo o poenu i narednom udarcu.
Imao je srpki as sreće u nekoliko navrata, ali je bilo situacija u kojima bi on inače izrazito glasno planuo, a u ovom meču mogao je da se primeti samo muk.
Poznato je Novaku bilo vrlo dobro koliko Kirjos uživa u svom nestašluku, ali ikoliko mu taj nestšluk oduzima od igre. Strpljivo je čekao momenat kada će se Australijanac fokusirati više na bes nego na tenis i to se vrlo brzo desilo.
Međutim i kada je video da će se Kirjosu teško vratiti koncentracija iz prvog seta zbog sve češćeg negodovanja, Novak je ostao miran i nepokolebljiv.
Pored toga što je želeo da ostane u drugom planu, srpski as znao je da mora da izbegne Nikovu „zamku“ u koju upadaju mnogi teniseri.
Retko ko bi izdržao da ostane fokusiran preko tri sata igre u finalu najprestižnijeg Grend slema kaa sa druge strane mreže ima rivala koji na sve moguće načine ometa pre svega sebe, a onda i protvnika.
Ipak, Novak je našao ključ u mirnoći i po ko zna koji put dokazao zbog čega je mentalna gromada i psihološki najjači aktivni teniser.
Đoković je takav profesionalac. Tiho i efikasno se nosi sa prilikama, bukom, ometanjima i samo radi svoj posao na drugom kraju“, prokomentarisao je Den Volker, britanski pisac.
Osim stegnute pesnice koja je takođe bila retka u finalu, na Novakovom licu niste mogli da pročitate ništa.
Međutim, to je davalo rezultat i svaki uloženi napor u tu koncentraciju se isplatio jer je srpski as podigao sedmi trofej sa Vimbldona.
Pobedio je Kijros sam sebe pogotovo tokom dva gema koja da je osvojio ko zna kakav bi ishod mečća videli i kavu završnicu.
Najpre je ispustio tri vezane brejk lopte u zvaršnici drugog seta, da bi tokom trećeg izgubio gem u kojem je imao 40:0, kada je Đoković vezao čak pet poena.
„Nisam ga ja dobio, on ga je izgubio. Biće verovatno jako uznemiren zbog toga“, prokomentariosao je Novak povodom devetog gema u trećem setu.
Kako to obično biva kada emocije držite dugo u sebi, na kraju, kada sve prođe one moraju da izađu na videlo.
To je odlika svakog čoveka pa i Đokovića koji se postavlja tako kao da je čovek iz naroda. Kada je gotov poslednji poen, tek tada Se na licu srpkog šampiona ocrtao široki osmeh, a onda i suze radosnice koje su nosile ukus gorčine zbog svega što je morao da prolazi tokom cele godine.
„Doživeo sam dosta ovakvih trenutaka u karijeri i zaista sam zbog toga počastvovan, međutim ovaj trofej u godini u kojoj sam doživeo ono što sam doživeo u Australiji... Sve mi se nekako nakupilo kada sam seo, osetio sam ogromno rasterećenje, jer sam emotivno bio pod konstantnom tenzijom i stresom što nisam doživeo u životu. Ne samo što sam doživeo u Australiji, nego ono što me je pratilo u vezi toga. I komentari i provokacije ljudi koje me prate do dan-danas. To je nešto s čim nisam imao prilike da se susretnem ranije, nisam znao kako da se nosim sa tim. Trudim se da radim ono što mene stavlja u stanje sklada, ali čovek sam, ne može nešto tek tako da me ne izazove što je vezano za nepravdu. Vrlo ružne uvrede i mediji koji me konstantno vraćaju na to. To je već neko vreme iza mene, da je taj neki emotivni teg koji nosim iza mene, pogotovo sa ovom pobedom“, rekao je Novak posle meča i pojasnio suze.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SPORT
„Važno je koliko težak udarac možeš da primiš“: Da je drugačiji – da li bi bio Novak
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SPORT
Glasno ćutanje Federera i Nadala – i birane reči Đokovićevih pravih kolega
Rodžer Federer napušta Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SPORT
Federer „ne postoji“ posle 25 godina!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala