- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Načelnik Srebrenice: U Potočarima nisu sahranjeni civili, to je vojničko groblje

© AP Photo / Kemal SofticŽene se šetaju između grobnog kamenja u Potočarima, blizu Srebrenice, Bosna, subota, 11. juli 2020.
Žene se šetaju između grobnog kamenja u Potočarima, blizu Srebrenice, Bosna, subota, 11. juli 2020.  - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da su tvrdnje pojedinih učesnika komemoracije nastradalim Bošnjacima u Potočarima da su u tom memorijalnom centru ukopani civili netačne i da predstavljaju istorijski falsifikat.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„To je najveća podvala koju Bošnjaci, uz pomoć zapadnih zemalja, odnosno njihovih predstavnika nastoje nametnuti kako bi taj narativ ostao u istorijskim čitankama, što je notorna laž“, rekao je Grujičić.
On je zapitao gde su onda vojnici iz Srebrenice koji su ubijali Srbe od 1992. do jula 1995. godine na području srebreničke i susednih opština gde je poginulo i ubijeno 3.267 Srba, među kojima polovina civila.
„U Potočarima je najveće vojničko muslimansko groblje u Evropi i od njega Bošnjaci uz podršku zapadnog dela takozvane međunarodne zajednice prave kult iako se zna da je to podvala koju bez imalo stida šire“, istakao je Grujučić za Srnu.
Prema njegovim rečima, zna se, a o tome postoje svedočenja, dokazi, knjige i filmovi bošnjačkih ratnih vođa i komandanata koje dokazuju da su u Potočarima ukopani samo vojnici i retki civili koji su bili u vojnoj koloni koja je krenula u proboj iz srebreničke enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija prema Tuzli, prenosi RTRS.
Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branimir Kojić tvrdi da su u Potočarima ukopani isključivo vojnici, s tim što mnogi od njih nisu nastradali u julu 1995. godine nego znatno ranije ili su kasnije umrli, pa tu ukopani.
Kojić je rekao Srni da su tu ukopani pripadnici muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH koji su u punom borbenom sastavu sa pešadijskim naoružanjem izvršili proboj iz zaštićene zone UN u Srebrenici.
„Oni su krenuli na borbeni marš prema Tuzli ubijajući sve živo što im se našlo na tom putu. U toj koloni dolazilo je do povređivanja, iznemoglosti, svađe i međusobnih obračuna, pa i samouništavajućih oružanih borbi da ne bi bili zarobljeni“, tvrdi Kojić, dodajući da postoje dokumenti i svedoci o tome.
On kaže da su juče ukopani posmrtni ostaci ili delovi identifikovanih vojnika i možda ponekog civila koji je bio u naoružanoj koloni koja je oružano dejstvovala u proboju i bila legitimni vojni cilj.
Kojić ukazuje da je ta kolona prilikom proboja prema Tuzli načinila ogromnu štetu i pričinila znatne ljudske gubitke srpskoj strani i da je priča o ukopu civila u Potočarima „čisti falsifikat“, odnosno „nezamisliva laž čiji autori nemaju stida i karaktera“, prenosi RTRS.
Srebrenica, Potočari, komemoracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
REGION
U Memorijalnom centru u Potočarima održana komemoracija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala