- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Na Cetinju održan Petrovdanski sabor /foto/

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska/Nikola JoksimovićPetrovdanski sabor na Cetinju
Petrovdanski sabor na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Na Cetinju je danas održan tradicionalni Petrovdanski sabor, koji je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Svečanost je upotpunilo i pojanje hora Svete mati Angeline iz Nikšića pod vođstvom Ane Bojić, a prisustvoali su joj i brojni vernici.
Pre Svete liturgijemitropolit je u čin ipođakona proizveo Vedrana Grmušu.
Nakon čitanja Jevanđelja, čestitajući jednu od slava Cetinjskog manastira mitropolitu Joanikiju, igumanu i bratstvu ove svete porodicei svima koji se poklanjaju i vole ovu svetinju, Vladika Kirilo je kazao da su prvovrhovni apostoli Petar i Pavle pre svega veliki podvižnici pokajanja, preumljenja u Bogu.
© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska/Nikola JoksimovićHor Svete mati Angeline iz Nikšića pod vođstvom Ane Bojić
Petrovdanski sabor na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Hor Svete mati Angeline iz Nikšića pod vođstvom Ane Bojić
Episkop Kirilo je zaključio besedu rečima da pored toga što je naša vera lična i što svako ima različite darove, ona je saborna vera, vera Crkve, što znači da sva crkvena pitanja treba rešavati saborno, kako nas uče Sveti apostoli.
„Neka nas molitvama Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, Gospod privede pokajanju, obnovi, i sabere,složi i umnoži. Amin, Bože daj. Živjeli, srećan praznik!“, poručio je episkop Kirilo.
Potom je iz Cetinjskog manastira krenula praznična litija do temelja starog Cetinjskog manastira i obnovljenog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a na temeljima hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Ćipuru blagosiljan je slavski kolač i koljivo.
© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska/Nikola JoksimovićPetrovdanski sabor na Cetinju
Petrovdanski sabor na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Petrovdanski sabor na Cetinju
Na kraju se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Izeđu ostalog, on je rekao:
„I ovde u Crnoj Gori imamo takve svedoke vere: SvetogVasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, Prepodobnog Stefana Piperskog, Prepodobnog Simeona Dajbabskog Podgoričkog, koji je rođeni Cetinjanin, pun blagodati Svetoga Duha, jer se ispunio Božjom milošću, istinom i ljubavlju zato što je svoj život posvetio službi Gospodu i bio veliki podvižnik i asketa. On je ponos grada Cetinja”, rekao je mitropolit.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala