- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Može li vlada Dritana Abazovića da izbegne pad

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Uprkos odluci DPS-a da uskrati podršku manjinskoj vladi Dritana Abazovića, postoje šanse da ona ne padne, ukoliko premijer predloži rekonstrukciju kabineta, mišljenje je analitičara Predraga Drecuna.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vlada Abazovića neće pasti a, kako kaže Drecun, ako ima političke mudrosti, premijer bi trebalo da predloži rekonstrukciju kabineta, što bi mogli da podrže DF, Demokrate, dio albanskih partija, što bi dalo novu političku stabilnost Crnoj Gori.
„Koalicija Za budućnost Crne Gore i Demokratska Crna Gora treba da podrže vladu Dritana Abazovića i tom podrškom bi mogli da dobiju veći politički profit nego 30. avgusta 2020 godine. Uslov za to je da se eliminišu sujete lidera, jer bi na taj način DPS bio najveći gubitnik, a to bi trebalo da je interes svih političkih protivnika DPS-a”, navodi analitičar za Sputnjik.

Šta može Abazović

Naš sagovornik veruje da je DPS otkazivanjem podrške vladi Dritana Abazovića sebe gurnuo prema ekstremnom crnogorskom bloku gdje će imati žestoku konkurenciju u političkim izlivima tog ekstremizma, imajući u vidu da će retorika SDP i SD postati verbalni osnov djelovanja tog bloka.
„U takvim situacijama, nakon umanjenja retoričkog intenziteta, svaki pokušaj kompromisa računa se kao izdaja. DPS je potezom uskraćenja mandata Abazovićevoj vladi sam sebe doveo u inferiornu poziciju prema minimalističkim strankama, SDP i SD, tog komitsko-patriotskog bloka“, ocjenjuje Drecun.
On ističe da je DPS ovakvim potezom otvorio mogućnost da pobjednici izbora 30. avgusta 2020. godine podrže formiranje vlade, koju bi podržale i neke albanske partije, s tim da Abazović ostane premijer, i da će takav potez dovesti Bošnjačku stranku pred dilemu da li će se eksplicitno staviti na stranu jedne političke opcije, bez mogućnosti saradnje sa drugom.
„Dakle, bitno je da Dritan Abazović ponudi rekonstrukciju postojeće vlade, da DF i Demokrate dobiju odgovarajuća mjesta u toj vladi u skladu sa spoljnopolitičkom realnošću Crne Gore. To znači da se iz vlade eliminiše SDP i DPS po dubini. Takva rekonstruisana vlada mogla bi da za dvije godine izvrši mnoge reforme i, da se tako izrazim, proširi crnogorski put prema EU“, kaže Drecun.
On napominje da ukoliko ne bude političke volje da se izgura ovaj koncept, drugo rješenje je skraćenje mandata Skupštini i novi izbori.
Savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića, analitičar Vladimir Pavićević za Sputnjik kaže da postoji i ideja da bi u najnovijim okolnostim crnogorske politike bilo najbolje da se ekstremisti isključe iz Vlade Crne Gore.
“ Da Skupština razriješi te ministre, a da se resori spoljnih poslova i odbrane prepuste onima koji su dosljedni zagovonici brzog pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kaže Pavićević.

Hoće li biti prijevremenih izbora

Direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ima potpuno suprotnu političku procjenu. Ona smatra da je aktuelna vlada neodrživa, te da je izvjesnije skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i održavanje prijevremenih izbora u oktobru, za kada su zakazani i lokalni u 11 opština.
Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG ocijenila da se Crna Gora nalazi u dugotrajnoj političkoj krizi koja ima svoje uspone i padove, a ovo je jedan od tih intenzivnijih perioda.
„Biće pred nama nekoliko mučnih mjeseci. Po mom sudu, ova vlada je neodrživa, imajući u vidu da jedan od centralnih aktera koji je podržava u parlamentu, a koji samostalno ima 30 poslanika, dakle DPS, ako vi izgubite toliko odjednom, vi ste znači došli u problem“, rekla je Uljarević.
Ostaje, kaže, da se vidi kako će se situacija riješiti na tehničko-operativnom nivou.
„Da li će se ići na izglasavanje nepovjerenja vladi, izglasavanja nove, po mom sudu to je manje moguća varijanta. Čini mi se izvjesnije skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i prijevremeni parlamentarni izbori, te njihovo spajanje s oktobarskim, znači onih 11 lokalnih izbora“, rekla je Uljarević.
Crnogorski premijer Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
REGION
Abazović pozdravio odluku DPS-a da uskrati podršku Vladi na čijem je čelu
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
REGION
Klatno u Crnoj Gori se pomera: Ko može da sačuva Abazovićevu vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala