- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Mogu samo da mu mahnu“: Ruski bombarder Su-24 jedinstvena letelica koja pokazuje umeće u Ukrajini

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBombarder Su-24 na vojnim vežbama "Centar 2019"
Bombarder Su-24 na vojnim vežbama Centar 2019 - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Ruski bombarder Su-24, koji se aktivno koristi tokom operacije u Ukrajini, jedinstvena je letelica koja može da leti brzinom do 1.400 kilometara na čas u automatskom režimu praćenja terena. To joj pruža velike šanse da probije čak i ešelonirani sistem PVO, objašnjava ruski vojni stručnjak, penzionisani pukovnik Mihail Hodarjonak.
Kako objašnjava, automatski sistem praćenja terena podrazumeva da avion leti na visini vojnih i jurišnih aviona, zaobilazeći reljef poput šuma, brda i drugih prepreka.

„Ne može biti ni govora o tome da ga u tom režimu obore iz prenosivog protivvazdušnog raketnog sistema. Operater jednostavno neće imati vremena da odreaguje, jer će mu avion biti u dostupnom vidnom polju samo par sekundi. Tako da će borac sa prenosivim protivvazdušnim raketnim sistemom uspeti samo da mahne Su-24“, piše pukovnik na Telegramu.

Po njegovim rečima, Su-24 više puta je demonstrirao u Ukrajini svoju sposobnost da leti na izuzetno malim visinama, gađajući skoro iz neposredne blizine ukrajinske položaje nevođenim bombama.
„Su-24M2, koje Rusija danas koristi u Ukrajini, opremljeni su sistemom za nišanjenje i navigaciju SVP-24 'Hefest'. Taj sistem omogućava da se koriste konvencionalne nevođene ili, kako se drugačije nazivaju, bombe sa slobodnim padom sa preciznošću koja je uporediva sa vođenom municijom“, ističe Hodarjonak.
Kako dodaje, u proseku odstupanje od cilja nevođene bombe uz upotrebu „Hefesta“ nije veće od 10 metara, što je izuzetan rezultat.
Višenamenski ruski lovac Su-30SM - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
RUSIJA
Lovci Su-30SM koriste rakete "Kripton" u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala