- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Prognoze o sistemskoj krizi u evrozoni počinju da se ostvaruju

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, govoreći o kursu dolara i evra, da prognoze o sistemskoj krizi u evrozoni počinju da se ostvaruju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kurs evra i dolara je prvi put za 20 godina izjednačen. Prognoze o nastupanju sistemske krize u evrozoni počinju da se ostvaruju“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.
Medvedev je naveo da je Evropska unija „od početka pucala sebi u glavu iz sankcionog pištolja“, a sada „bere gorke plodove pada proizvodnje, kritične inflacije, gubitka konkurentnosti svoje robe i iščekivanja zime u ledenim stanovima bez ruskog gasa“.
Prema njegovom mišljenju, evropska valuta, koja je pojeftinila u odnosu na američku, postala je odličan pokazatelj ko će platiti za krizu u Ukrajini.
„Vašington i London su nasamarili Evropljane. Poznato je da je rat nastavak politike drugim sredstvima. Upuštajući se u ekonomsku borbu, trebalo je da uzmu u obzir sopstvene valutno-ekonomske probleme, a ne prosto da uvode loše restrikcije“, napisao je Medvedev.
On je dodao da u Beloj kući tu formulu znaju mnogo bolje, nego „briselski psi rati“.
„'Korisni evropski idioti' su stradali milošću Amerikanaca mnogo više, ali uopšte ih ne treba žaliti, pošto su upravo rusofobi iz Evropske unije raspirili hibridni rat protiv rusije i otvorili protiv nas široki ekonomski front“, naglasio je Medvedev.

Rezervna valuta BRIKS-a kao moguće rešenje

Prema njegovom mišljenju, najbolja zaštita od „užeglog evra“ jeste prelazak na nove načine isplate, uključujući korišćenje nacionalnih valuta, uz mogućnost stvaranja nove rezervne valute zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).
„Najbolja zaštita od užeglog evra će biti prelazak na nove načine plaćanja u trgovini s našim pouzdanim partnerima, uključujući korišćenje nacionalnih valuta – ruske rublje, kineskog juana, indijske rupije i drugih. U budućnosti je moguće i stvaranje nove rezervne valute zemalja BRIKS-a. Savremenom svetu je očigledno dosta dolara, evra i funti sterlinga“, napisao je Medvedev.
On je dodao da platna sposobnost Evrope ne plaši Rusiju.
„Potrebno je da se bavimo adaptacijom svoje ekonomije novim veoma složenim uslovima. Da rešavamo probleme u industriji, uključujući obezbeđivanje tehnološkog suvereniteta. Tu je veoma mnogo posla“, naveo je Medvedev.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
RUSIJA
Medvedev: Rusiju su počeli da shvataju ozbiljno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala