- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron se oglasio o Uberu: Ne bih promenio ništa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne bi promenio ništa u pristupu koji je preduzeo prema američkoj kompaniji "Uber tehnolodžis", kada je bio na funkciji ministra ekonomije, nakon što su njegovi politički protivnici rekli da će zatražiti parlamentarnu istragu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Uradio bih sutra opet isto, i prekosutra. Stvorili smo hiljade radnih mesta. Veoma sam ponosan", rekao je Makron novinarima tokom posete francuskim Alpima, preneo je Rojters.
U hiljadama procurelih poverljivih fajlova koje su u nedelju objavili britanski "Gardijan" i francuski ''''Mond'''', navodi se da su političari kao što su Makron i bivša komesarka EU Neli Kros pomagali kompaniji "Uber" u nameri, kako se navodi, da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije.
U procurelim dokumentima se navodi da je tehnološki gigant prekršio zakone, prevario policiju, iskoristio nasilje nad vozačima i tajno lobirao kod vlada tokom svoje agresivne globalne ekspanzije.
U podacima se dodaje da je "Uber" pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem premijerima, predsednicima, milijarderima, oligarsima i medijskim mogulima.
Prema navodima iz dokumenata, bivši šef "Ubera" lično je naredio upotrebu "kill snjitć" mehanizma za hitno isključivanje sistema, kako bi se sprečilo da policija pristupi računarima.
"Uber" fajlovi sadrže više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-poruka i 1.000 drugih fajlova sa razgovorima, koji obuhvataju period od 2013. do 2017. godine.
Prema navodima ''''Gardijana'''' i ''''Monda'''', poverljivi fajlovi otkrivaju kako je lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju prijateljski političari pomoglo u ''''Uberovoj'''' kampanji da naruši evropsku taksi industriju.
Dok su francuski taksisti organizovali ponekad i nasilne proteste protiv "Ubera", Makron je, kako se navodi u dokumentima, bio u kontaktu sa "Uberovim" šefom Trevisom Kalanikom, kome je rekao da će reformisati zakone u korist te kompanije, stoji u dosijeima.
Nakon što su procureli fajlovi oglasio se Makronov portparol.
"Njegove funkcije su ga prirodno dovele do susreta i interakcije sa mnogim kompanijama koje su bile angažovane u oštrom pomaku koji je tokom tih godina nastupio u sektoru usluga, koji je morao biti olakšan otključavanjem administrativnih i regulatornih prepreka", naveo je Makronov portparol.
Francuska ministarka za mala i srednja preduzeća rekla je danas u parlamentu da je Makron "samo radio svoj posao", kada je bio ministar ekonomije.
"Da, razgovarao je sa ''Uberom''. Ali, razgovarao je i sa ''Netfliksom'', ''Teslom''... A zašto? Zato što su te kompanije osnova današnje ekonomije", kazala je Gregori.
"Uber" je u odgovoru na izveštaje "Gardijana" i "Monda" naveo da "nije i neće davati izgovore za ponašanje u prošlosti koje, očigledno, nije u saglasnosti sa kompanijskim današnjim vrednostima", preneo je Tanjug.
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SVET
„Makron mora dati ostavku“: Francuski predsednik na udaru zbog afere „Uber“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala