- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden objavio prvi "duboki" snimak svemira

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden objavio prvi "duboki" snimak svemira
Džozef Bajden objavio prvi duboki snimak svemira - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden objavio je prvu fotografiju u boji dubokog svemira, sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Bajden je održao konferenciju za novinare nakon što je od službenika NASA primio prve fotografije u boji, najmoćnijeg teleskopa vrednog 10 milijardi dolara, prenosi AP.
Američki predsednik je saopštio je da prva fotografija prikazuje "zapanjujuće snimke dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina".
"Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i celo čovečanstvo”, napisao je Bajden na Tviteru.
Fotografija je objavljena na ceremoniji u Beloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i Bil Nelson administrator NASA.
Snimak, na kojem se vide mnogobrojne galaksije, predstavlja najdublji ikada pogled u svemir. Na delu fotografije vidi se i svetlo iz perioda nedugo posle Velikog praska, koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.
NASA danas planira da objavi još fotografija u boji, za koje navodi da će pokazati punu snagu teleskopa koji, kako je ukazano, počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.
"To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena", rekao je Nelson.
On je objasnio da slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina prije nego što stigne do teleskopa.
"Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina. Vraćamo se gotovo na početak", naveo je administrator NASA, dodajući da će nove slike koje će objaviti svemirska agencija dosezati i dalje, oko 13,5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog svemira.
Teleskop vredan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021, prenosi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala