- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović ne isključuje mogućnost provere Temeljnog ugovora na Ustavnom sudu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Crna Gora ne otvara crkvena pitanja, već ih zatvara, rekao je danas u Zagrebu crnogorski premijer Dritan Abazović ne isključujući mogućnost da usvojeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom bude proveren na Ustavnom sudu.
Dodao je da je prioritet Crne Gore evropski put i da bi bio ostvaren nijedno pitanje ne treba da bude prepreka.
Abazović je to rekao na zajedničkoj konferencii za novinare nakon razgovara sa premijerom Andrejem Plenkovićem odgovarajući na pitanje zašto je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom bio prioritet njegove vlade, ako je znao da bi to moglo da izazove pad izvršne vlasti, kao i da li bi usvojeni tekst mogao da bude izmenjen.
Podsetio je da je odnos sa SPC pitanje pokrenuto u Crnoj Gori pre više od 10 godina.
Abazović je potvrdio da je tekst Temeljnog ugovora, koji je usvojila vlada prošle sedmice, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.
Nije isključio mogućnost da usvojeni tekst može da doživi proveru, ukoliko se neko tim povodom obrati Ustavnom sudu.
"Svaki akt bilo da se radi o ugovoru ili zakonu može da doživi proveru. Ne bi to bio prvi put, mnogi nisu prošli. Nisam neko ko osporava prava i mogućnost i te vrste testa", rekao je Abazović.
Dodao je i da smatra da ovo pitanje nije toliko značajno za Crnu Goru i istakao da je Temeljni ugovor sa SPC bio samo jedna tačka koja nasleđena i koju je trebalo završiti.
"Najpametnije je mislim da se na to stavi tačka i da fokus bude na poglavljima 23 i 24, što će otvoriti mogućnost zatvaranja svih poglavlja", rekao je Abazović, čija prva poseta Hrvatskoj nije privukla naročitu pažnju u zagrebačkim medijima.
Premijer Plenković je novinarima rekao da je sa Abazovićem razgovarao o rešavanju pitanja iz vremena raspada SFRJ i, kako je naveo, "agresije veliko-srpskog režima Slobodana Miloševića".
"Tih pitanja je više, od pitanja granice, do školskog broda Jadran, za koji Hrvatska želi da bude vraćen u Hrvatsku, do postavljanja spomen ploče u Morinju", rekao je Plenković.
Dodao je i da je sa Abazovećem razgovarao o stanju pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji.
Interes Hrvatske je, kako je rekao, povezivanje sa Crnom Gorom putem transevropskih saobraćajnih i energetskih pravaca. "Posebno Jadransko-jonski koridor, isto tako da se nastave razgovori u vezi Jadransko-jonskog gasovoda", naveo je hrvatski premijer.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala