Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: Četiri napada na manastir pokazatalj ugroženosti

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani ocenio je danas da "grupa koja sebe naziva istoričari Dečana", iznosi stalne klevete, a da su četiri oružana napada na ovaj manastir i uskraćivanje zakonskih prava najbolji pokazatelj da je taj manastir ugrožen.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Manastir je tako reagovao na tvrdnju Udruženja kosovskih istoričara "Ali Hadri" da je odluka organizacije Evropa Nosta da manastir uvrsti na listu ugroženih spomenika "nije na mestu" jer, kako tvrde, "manastir su oduvek čuvali lokalni Albanci".
Udruženje smatra i da bi za bezbednost manastira trebalo da bude zadužena kosovska policija i tvrdi da manastir "svojom zlonamernom politikom" ugrožava starešina manastira iguman Sava Janjić, prenosi Kosev.
"Stalne klevete grupe koja sebe naziva ''istoričari Dečana'', pored četiri oružana napada na naš manastir prethodnih godina, kao i upornog uskraćivanja naših zakonskih prava garantovanih Ustavnim sudom i kosovskim zakonima, najbolji su pokazatelji da smo ugroženi", poručili su iz manastira Visoki Dečani na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala