- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U LNR uhvaćeni diverzanti koji su planirali teroristički napad

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije LNR tokom čistke naselja u Luganskoj Narodnoj Republici
Pripadnik Narodne milicije LNR tokom čistke naselja u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Vojnici Luganske Narodne Republike uhvatili su u Donbasu diverzantsko-izviđačku grupu u kojoj je bilo oko šest-sedam beloruskih plaćenika, izjavio je za Sputnjik pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pre nekoliko dana naše jedinice su uhvatile diverzantsko-izviđačku grupu koja je trebalo da izvrši teroristički napad na grad Lisičansk. Ova grupa plaćenika je iz Belorusije, nekih šest-sedam ljudi. Oni su uhvaćeni, oružje im je oduzeto, sada se nalaze u našim odeljenjima i daju iskaze“, rekao je Kiseljov.
Beloruski plaćenici koji se bore protiv Luganske i Donjecke Narodne Republike treba da budu uništeni, istakao je Kiseljov.
„I ta treća sila, koja danas učestvuje u kaznenoj operaciji protiv stanovnika Donbasa, stvorena je još 2014. godine od jedinica ‘Volat’ i ‘Litvin’, koje su bile deo ‘Desnog sektora’. ‘Desni sektor’ je zabranjen u Ruskoj Federaciji i Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. To je teroristička organizacija i samo je treba uništiti – i sve one koji su bili njen deo i njihovi prateći sateliti“, istakao je on.
On je naveo i da je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Poljsku, baltičke države, Nemačku i Rumuniju, finansiralo takozvani bataljon Kalinovski, u čijem sastavu su bili ovi beloruski plaćenici.
Poljska, na čijoj teritoriji su se nalazili nacionalni bataljoni beloruskih plaćenika, nije izdržala i proterala ih je da ratuju u Ukrajinu, dodao je Kiseljov.
„U februaru čak ni Poljaci nisu mogli da izdrže i počeli su jednostavno da proteruju sve takve Beloruse koji su iz raznih razloga napustili Belorusiju. Zbog čega? Zato što su se već umorili od tih lezilebovića, pa su ih sve oterali u Ukrajinu, i dobio se taj nezgodan bataljon (Kalinovski)“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, u Donbasu je uništeno oko 40 odsto sastava takozvanog bataljona „Kalinovski“, u kojem su se nalazili i plaćenici – imigranti iz Belorusije.
Ranije je ukrajinska agencija UNIAN saopštila da je plaćenik iz Belorusije Marčuk, koji je komandovao jednim od bataljona puka „Kastus Kalinovski“, poginuo u borbama kod Lisičanska.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je da je protiv pripadnika beloruskog dobrovoljačkog bataljona „Kalinovski“, formiranog u martu 2022. godine i koji je ratovao na ukrajinskoj strani, pokrenut krivični postupak zbog učešća u oružanom sukobu na teritoriji strane države.
Početkom jula predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da se formacija beloruskih imigranta, koja se bori na strani Kijeva, našla pod vatrom ruske artiljerije i da je poginulo 20 ljudi. On je dodao da su opozicioni lideri koji su otišli u inostranstvo poslali ove Beloruse da se bore u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala