- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta se dešava u telu ako hodate 2.000 koraka svakog dana

CC0 / Unsplash/Youcef Chenzer / Hodanje
Hodanje - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Hodanje nije telesna aktivnost koju treba potcenjivati, ona može da održi zdravlje, fizičko i mentalno, ali i da pomogne u mršavljenju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Hodanje je fizička aktivnost koju često potcenjujemo, a ona zapravo ima toliko koristi za nas. Kada planiramo da dovedemo telo u top formu, često uz to ide odlazak u teretanu ali i hodanje može da napravi velike promene za vaše tijelo i ono nije samo kardio-vežba, kaže Stiv Stounhaus, trener hodanja i trčanja.
„Hodanje je vežba sa sa tegovima, čak i ako ih ne držite ili ne nosite na gležnjevima. Od njega imate sve koristi kao od kardio-vežbi, ali i vaši mišići takođe imaju koristi jer morate da nosite svoju težinu“, kaže Stounhaus za časopis „Vel end gud“.
On dodaje da samo 2.000 koraka na dan može da poboljša vaš život.

Šta će se dogoditi ako hodate 2.000 koraka na dan?

Jačate mišiće

Iako hodanje nije isto što i vežbe snage, ipak možete da angažujete mišiće celog tela dok hodate. Noge, zadnjicu i sve mišiće donjeg dela telaangažovaćete svakim korakom. Međutim, uz pravilno držanje, radiće i ruke. Stounhaus navodi da je važno izbeći pogrbljeni stav te dopustiti rukama da se njišu uz telo, a to ne znači da treba da „mlataraju“, nego da pomognu u kretanju.

Jačate kosti

Kosti reaguju na sve pokrete, posebno ako su tu uključene vežbe snage (ili vežbe s tegovima), a već smo zaključili da je hodanje upravo to. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, koštano tkivo reaguje na svaki pokret i jača svaki put kad vežbate. Stoga svakodnevno vežbanje, čak i 2.000 koraka dnevno, može da vam pomogne u sprečavanju gubitka koštane mase tokom starenja.

Zdrava navika

Šetnja može biti sjajan način opuštanja i pronalaska vremena za sebe. Osim fizičkih prednosti, hodanje vam daje vremena za razmišljanje, slušanje muzike ili razgovor sa prijateljem. Isto tako, odluka o svakodnevnom hodanju je temelj za izgradnju zdrave navike.
„Postoji nešto važno u stvaranju rutine i disciplini koju zahteva kako bi se održala. Uz sve fizičke prednosti hodanja 2.000 koraka svaki dan, mislim da postoji nešto vredno u doslednosti toj rutini“, kaže Stounhaus.

Poboljšavate kardiorespiratorno zdravlje

Hodanje ubrzava otkucaje srca, što je odlično za zdravlje vašeg kardiorespiratornog sustava. Kad god se krećete, vaše telo mora da pumpa krv i telesne tečnosti, što daje podsticaj telu i mozgu, a na taj način se ojačava i srce.

Koristi od hodanja 7.000 koraka na dan

Kada već neko vreme svakodnevno hodate 2.000 koraka, možda je vreme za pojačavanje treninga i za 7000 koraka. Možete se zagrejati prvih 2.000 koraka, a zatim možete odabrati deo puta koji je uzbrdo ili jednostavno hodati bržim tempom. Nakon toga, poslednjih 2.000 ili 1.000 koraka možete se ohladiti laganom šetnjom. Lagana vežba koja je vrlo efikasna. Evo šta je može učiniti izazovnijom.
Odaberite uzbrdicu
Ako možete pronaći područje s više brežuljaka ili nekim preprekama, prošetajte tamo kako biste odradili mali izazov.
Hodajte u intervalima
Lako je napraviti 7.000 koraka laganim korakom, ali puno je zdravije i korisnije naizmenično hodati jedan minut brzo, a jedan minut sporo.
Promenite rutu
Umesto standardne rute u blizini vaše kuće, barem jednom nedeljno šetajte uz neko jezero, reku ili kroz šumu. Tako ćete dodatno opustiti svoj mozak.

Plan hodanja za početnike

Trener Borna Šeremet, magistar kineziologije i trener nordijskog hodanja sastavio je plan hodanja za početnike, prenosi Jutarnji list.
Period vežbanja: mesec dana
Broj treninga u mesecu: 12 pojedinačnih treninga
Broj sati treninga: 12 sati
Broj treninga u jednoj sedmici: 3 treninga

Treninzi:

1.
Trening: Hodanje 12 minuta
2.
Trening: Hodanje 14 minuta
3.
Trening: Hodanje 16 minuta
4.
Trening: Hodanje 16 minuta
5.
Trening: Hodanje 18 minuta
6.
Trening: Hodanje 20 minuta
7.
Trening: Hodanje 20 minuta
8.
Trening: Hodanje 22 minuta
9.
Trening: Hodanje 24 minuta
10.
Trening: Hodanje 24 minuta
11.
Trening: Hodanje 26 minuta
12.
Trening: Hodanje 28-30 minuta
Pre svakog hodanja, potrebno je zagrejati se sa pet do 10 vežbi razgibavanja od glave do pete kako bi se telo pripremilo na veći napor. Po završetku hodanja poželjno je odraditi od pet do osam vežbi istezanja pojedinih delova tela s posebnim naglaskom na noge.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala