- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski analog SVIFT-a na blokčejnu spreman za testiranje u bankama

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaCentralna banka Rusije
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Pilot verzija ruskog analoga sistema SVIFT spremna je za testiranje i može se koristiti u ruskim bankama, saopštila je Sputnjiku pres-služba servisa „Platforma NTI“.
„Pilot verzija decentralizovanog sistema za razmenu međubankarskih finansijskih poruka spremna je za testiranje i može se koristiti u bankama“, navodi se u izveštaju.
Projekat je razradio Centar za kompetenciju Nacionalne tehnološke inicijative (NTI) „Tehnologije distribuiranih registara“ Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu (SPbGU).
Rezultati testiranja opterećenja pokazuju da sistem pokazuje veoma dobre rezultate. Projektovana brzina dostiže prenos više od 25.000 poruka u sekundi na jednom čvoru. Pritom, postoji mogućnost daljeg širenja, rekao je tehnički direktor Centra za kompetenciju NTI SBbGU Aleksandar Kirejev.
Domaći SVIFT ne koristi klasični blokčejn, nego troslojnu arhitekturu. Zbog toga je sistem u mogućnosti da se širi i da povezuje veliki broj novih korisnika, precizirano je u saopštenju. Takođe se navodi da je nemoguće da se stvore ograničenja ili da se neka zemlja ili banka isključe iz sistema, jer svaki korisnik ima ista prava i mogućnosti.
Programeri ističu da razmena međubankarskih finansijskih poruka upotrebom blokčejn tehnologija omogućava da se stvore bezbedni i pouzdani uslovi za sve učesnike. Novi decentralizovani međubankarski sistem za razmenu finansijskih poruka dostupan je bankama za testiranje.
Prema tome, Rusija bi mogla da dobije još jedan analog sistema SVIFT, sada zasnovanog na blokčejnu. To će biti još jedna opcija kao dopuna Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS) Banke Rusije koji već funkcioniše. On broji već 70 stranih organizacija iz 12 zemalja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
RUSIJA
„To nije šala“: Putin o šteti koju Zapad trpi zbog sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala