- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Erdogan na vezi: Turska spremna da doprinese pregovorima Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Razgovarano je o situaciji u Siriji, kao i o ukrajinsko-ruskom ratu i stvaranju bezbednih koridora za izvoz žita Crnim morem“, ističe se u saopštenju.

Predsednik Erdogan je „ponovio da rat Ukrajine i Rusije treba da bude okončan trajnim i pravednim mirom putem pregovora“.
„Rekao je da je Turska spremna da na sve moguće načine doprinese intenziviranju pregovaračkog procesa, kao što je činila i do sada“, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Razgovor uoči samita na najvišem nivou

Pres-služba Kremlja kasnije je saopštila da su lideri razgovarali telefonom „uoči rusko-turskog samita na najvišem nivou koji je planiran u bliskoj budućnosti“. Razmotren je kompleks pitanja od obostranog interesa.
„Posebna pažnja je posvećena zadacima u vezi sa daljim intenziviranjem ekonomske saradnje, uključujući mere za unapređenje njene pravne baze, povećanje obima trgovine, korišćenje nacionalnih valuta prilikom obračuna, kao i nastavak neprekidnih isporuka ruskih energenata. Dogovorena je bliska saradnja u tim oblastima na nivou kopredsedavajućih bilateralne međuvladine komisije i rukovodstva nadležnih resora“, saopštio je Kremlj.

Ističe se da je nastavljena razmena mišljenja o situaciji oko Ukrajini, „između ostalog i u kontekstu koordinacije napora u cilju osiguravanja bezbednosti plovidbe u Crnom moru i izvoza žita na svetska tržišta“.

Prilikom razgovora o regulisanju situacije u Siriji, naglašena je važnost trilateralnog, zajedničkog rada u okviru „astanskog procesa“ uz učešće iranskih partnera.
Pored toga, ruski lider je srdačno čestitao Erdoganu i turskom narodu praznik Kurban bajram.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Rok deset dana: Erdogan namerava da reši pitanje izvoza žita iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala