- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pala cena gvožđa, čelika i drvne građe: Balon na tržištu nekretnina pred pucanjem?

© Sputnik / Lola ĐorđevićZgrada u izgradnji
Zgrada u izgradnji - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Pad cena gvožđa, čelika i drvne građe prati vrtoglavi pad cena bakra, koje su stigle do najnižeg nivoa u poslednjih 17 meseci, produžavajući silazni trend u poslednjem kvartalu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vrednost crvenog metala, koji se smatra barometrom svetske ekonomije, pala je za čak 3,7 odsto na 7.955 dolara po metričkoj toni u Londonu. To je pad od 20 odsto za tri meseca, što je najgori kvartal u deceniji, piše Blumberg, a prenosi Biznis.rs.
Kako će se ovaj pad odraziti na cenu kvadrata, talas gradnje i tržište nekretnina, za koje mnogi tvrde da je "naduvani balon" koji u jednom trenutku mora da pukne.
Za sada je izvesno da cene ne padaju, ali se čini da su investitori oprezniji, što implicira da bi bum na tržištu nekretnina mogao da utihne.
Da su cene metala, odnosno crne metalurgije, ali i građe dosta pale, za portal Biznis potvrđuje i šefica jednog stovarišta Tanja Aprcović Pejović.
"Cene gvožđa su pale za 30-40 odsto, ali se opet govori o tendenciji rasta. Da li će do toga doći ili ne, to već niko ne zna. Sa druge strane, otpadno gvožđe u Turskoj već je poskupelo 50 evra po toni, tako da postoji verovatnoća da će opet doći do rasta", navodi Pejovićeva.
Što se građe tiče, ona kaže da se trenutno u nabavci cene daski kreću od 190 do 250 evra, a u zavisnosti od dobavljača i kvaliteta, a da razlike u cenama idu i do 20 odsto.
"I to otprilike važi za svu građu. Kod jednog dela proizvođača cene su pale za 20-30 odsto, kod drugih nisu jer neće da 'skidaju' cene, a i zašto bi kada je tona peleta 300 evra i mogu da ga samelju i prodaju kao pelet, a ne nama po ceni od 190 evra", dodaje Aprcović Pejović.
Na pitanje kako se ova situacija odražava na tražnju, ona kaže da je potražnja svakim danom sve manja, što je znak da investitori sa oprezom ulaze u gradnju jer ne znaju šta će se dešavati.
"Sada je velika potražnja za materijalima koji se koriste u završnoj gradnji, kao što su gips, gipsarski proizvodi, vuna, crep", ističe šefica stovarišta.

Cene materijala zaustaviće dalji rast cena nekretnina

Da je pad cena materijala u poslednjih mesec dana primetan potvrđuje i operativni direktor jedne agencije za nekretnine Miloš Mitić. On smatra da to neće uticati da nekretnine budu jeftinije i da će se pre svega odraziti na stabilizaciju cena, što će sprečiti njihov dalji rast.
"U martu su cene čelika i građevinskog materijala otišle znatno naviše jer je dobar deo materijala dolazio iz ratom zahvaćenih područja. Ipak, tržište je prilagodljivo, nađeni su novi putevi snabdevanja, pa se zbog celokupne destabilizacije u snabdevanju cene materijala sada krenule da padaju", navodi Mitić.
Prema njegovim rečima, investitori su trend u martu ispratili rastom cena po kvadratu, a u ovom trenutku teško je prognozirati da će one početi da padaju i da će se vratiti na početnu cenu. On smatra da će ostati na istom nivou, s tim što će uticati da "splasne" njihov dalji rast.
Mitić smatra da starogradnja često veštački prati novogradnju i da to nije opravdano.
"Kada su cene materijala krenule da skaču i kada su investitori podigli svoju cenu po kvadratu, starogradnja je to ispratila bez obzira što su to stanovi koji su već izgrađeni i što na njih cena materijala apsolutno ne utiče. To znači da se pravi 'pumpanje' cena na veštačkom nivou", dodaje on.
Dolari i evri - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
EKONOMIJA
Evro na najnižem nivou u poslednjih 20 godina: Šta se događa sa svetskim valutama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala